Podle Sobotky vzniká vláda SPOZ, Štengl to označil za spekulace

Praha - Nově jmenovaný premiér Jiří Rusnok nevytváří podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky vládu odborníků, ale kabinet SPOZ. Předseda sociálních demokratů to uvedl v prohlášení na stranickém webu. Podle Sobotky jsme svědky unikátního experimentu, který je ale v rozporu s dosavadními ústavními zvyklostmi: „Tento chladný předvolební kalkul ze strany SPOZ devalvuje již dopředu celé Rusnokovo úsilí.“ Šéf SPOZ Zdeněk Štengl to označil za nepodloženou spekulaci. ČSSD nadále prosazuje předčasné volby a podle šéfa jejich poslanců Jeronýma Tejce by mohla v červenci vyvolat hlasování o rozpuštění sněmovny, i když nebude mít zaručenou třípětinovou podporu poslanců.

Podle Tejce chce však strana ještě o podpoře návrhu vyjednávat s ODS a TOP 09. Ty se však v úterý po jmenování Rusnoka premiérem nechaly slyšet, že pro rozpuštění dolní komory ruku nezvednou. „V tuto chvíli je to varianta, o které uvažujeme. Samozřejmě, že naším cílem je mít těch 120 podpisů a nekonat hlasování, které by nemělo šanci na úspěch, na straně druhé může se ukázat, že budeme chtít jasně veřejnosti ukázat, kdo je a kdo není pro předčasné volby,“ uvedl Tejc.  Sociální demokraty podle něho v nejbližší době čekají další jednání.

Členové vlády budou v čele volebních kandidátek SPOZ, tvrdí Sobotka

„Mimoparlamentní strana SPOZ, za niž nebyl občany zvolen nikdy jediný poslanec či senátor, personálně obsazuje novou vládu České republiky. Martin Pecina, který se již vyjádřil, že přijal nabídku na funkci ministra vnitra, má být volebním lídrem SPOZ v Moravskoslezském kraji. Jan Kohout, o němž Rusnok hovoří jako o ministrovi zahraničí, má vést kandidátku SPOZ v Praze a potenciální ministryně spravedlnosti Benešová ve středních Čechách,“ upozorňuje Sobotka.

Podle Štengla ale nikdo ze jmenovaných osob není členem SPOZ a o jejich možné kandidatuře ve volbách se dosud nejednalo. „Jedná se o pouhé spekulace. Pan premiér Rusnok nikoho z našich členů nepožádal, aby vstoupil do jeho vlády,“ řekl šéf SPOZ s tím, že ohledně dalších jmen není vůbec jisté, zda ve volbách za Zemanovce budou kandidovat. „Ti lidé nejsou členy SPOZ a o volebních lídrech v jednotlivých krajích budeme ještě vyjednávat, zatím řešíme jiné priority,“ uvedl Štengl.

Již potvrzený ministr Pecina není v žádné straně a do SPOZ podle svých slov v nejbližší době nehodlá vstupovat. Nepředpokládá ani, že by ve volbách kandidoval jako volební lídr na severu Moravy. „Myslím, že v tomto kraji už mají dokonce lídra vybraného. Nějakou pomoc ve volbách ale nevylučuji,“ řekl Pecina.

„Já jsem nestraník, z ČSSD jsem vystoupil někdy v lednu. SPOZ je mi sympatická, ale jestli budu její tváří, to není na mém rozhodnutí. Ještě jsem do ní nevstoupil a v nejbližší době to ani nehodlám udělat.“

Nové logo SPOZ
Zdroj: ČT24/SPOZ

Sám Rusnok je podle předsedy ČSSD Sobotky uváděn jako ekonomický expert SPOZ, za kterou neúspěšně kandidoval v komunálních volbách v roce 2010. U vlády, která nemá žádný demokratický mandát od voličů, to podle Sobotky jen dál zhorší její vnímání občany. Dodává, že pokus sestavit Rusnokův kabinet navíc nemůže být míněn zcela vážně, protože rozhodování o jeho personálním obsazení neprovázely žádné konzultace s parlamentními stranami.

Bez ohledu na to, zda se předpokládaní ministři v budoucnu objeví v čele krajských kandidátek SPOZ, mají blízko k osobě prezidenta – dodal pro ČT místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. „Máme dnes situaci, kdy tady prezident hraje politickou hru… I v prezidentském systému se nestávají ministry lidé, kteří nemají žádný politický mandát. Vypadá to, že si prezident buduje svou politickou stranu pro volby,“ řekl. Podle něj je také nevhodné, aby se členové ČSSD podíleli na Rusnokově vládě. Vedení strany považuje účast za neslučitelnou s členstvím ve straně. Benešová je totiž stále ještě členkou ČSSD, podle dostupných informací i Kohout. 

„Podle mých informací nebude ve vládě nikdo ze členů SPOZ, bude to vláda Jiřího Rusnoka,“ nechal se slyšet místopředseda SPOZ Radek Augustin. Ke konkrétním návrhům na ministry, které se objevují, se před novináři nechtěl vyjadřovat. „Některé lidi (Rusnok) naznačil, myslím ale, že ne všechny,“ dodal.

Zdeněk Štengl na sjezdu SPOZ
Zdroj: ČT24/Jaroslav Matyáš

Bohuslav Sobotka: „Zatímco minulé úřednické kabinety se alespoň snažily předstírat nestranickost či nadstranickost a měly v čele do té doby politicky neangažované osoby, kabinet Jiřího Rusnoka si v této oblasti zatím na nic nehraje. Jeho několikaměsíční působení bez důvěry Poslanecké sněmovny má být podle všeho použito jako propagační plakát strany Zemanovců. To pokládám za zneužití institutu vlády a devalvaci její role ve společnosti. Tento chladný předvolební kalkul ze strany SPOZ tak devalvuje již dopředu celé Rusnokovo úsilí.“

Zdeněk Štengl, předseda SPOZ: „Já v tom prohlášení vidím pocit schizofrenie a obavy z dalšího vývoje. Ze strany ČSSD je to spíše nešťastné prohlášení. Není to vláda SPOZ a pan Sobotka to dobře ví.“

Sociální demokraté podle svého předsedy chápou, že prezident jmenoval Rusnoka „zejména proto, aby se vyhnul podpoře pokračování neúspěšné pravicové koalice, a toto rozhodnutí prezidenta respektujeme“. Sobotka ale upozorňuje, že Rusnokova vláda nebude životaschopná, a pokud se nepodaří prosadit nové volby, čeká sněmovnu druhý a třetí pokus o sestavení vlády.

„Náš stát bude touto agonií vládnutí trpět… Oslabí demokraté a posílí extremisté a populisté všeho druhu, kteří odmítají parlamentní systém jako celek. Nemluvě o tom, že země bez legitimní vlády nebude schopna řešit vážné problémy, které před ní stojí. Místo dalších pokusů o sestavování vlády chceme v polovině července hlasovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny. A volby v září!“ uzavřel předseda ČSSD.