Ohlasy politologů: Zeman jednal proti ústavním zvyklostem

Praha - Prezident Miloš Zeman nejednal podle politologů v souladu s ústavou. Technicky je jmenování Jiřího Rusnoka sice v pořádku, jde ale proti ústavním zvyklostem. „Jmenování premiéra má předcházet hledání konsenzu v dolní komoře parlamentu. To, co teď proběhlo, je v rozporu. Prezident si nominoval vládu podle svého gusta,“ uvedl politolog Jan Outlý.

Balcar: Zeman nevnímá ústavu v kontextu dalších zákonů

„Zeman vnímá ústavu jako text, ve kterém hledá doslovná znění. Nevnímá ji v kontextu dalších zákonů, neboli co mi ústava nezakazuje, to mohu dělat. Pokud budeme vnímat Českou republiku jako parlamentní systém, Zeman řekne, že to, že jsme parlamentní systém, není v ústavě psáno, možná to vyplývá z kontextu,“ řekl v ČT politolog Aleš Balcar. Chceme prezidenta tak silného, jak se Zeman snaží být, nebo ne? „Z hlediska kontinuity a stability systému je to na škodu,“ myslí si Balcar.   

Antoš: O tom, jestli jsou ústavní zvyklosti závazné, se mohou vést spory

„Naše ústava je postavena na modelu parlamentní demokracie, základem je skutečnost, že vláda má podporu parlamentu, u nás Poslanecké sněmovny. Podle ústavních zvyklostí měl prezident jmenovat vládu, která má reálnou možnost důvěru v Poslanecké sněmovně získat. Prezident postupoval proti ústavním zvyklostem. O tom, jestli jsou ústavní zvyklosti závazné, se mohou vést spory,“ řekl v ČT ústavní právník Marek Antoš. 

Jiří Rusnok
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

„Očekávám, že vláda, poté co bude jmenována, předstoupí s žádostí o vyslovení důvěry. Ta jí nebude vyslovena a nejpozději v tuto dobu se sněmovna dohodne na svém rozpuštění,“ řekl politolog Jan Outlý, podle kterého předčasné volby nepřispějí ke stabilitě tuzemského politického systému. „Prezident by spíše měl hledat takové řešení, které bude posilovat politickou stabilitu. Předčasné volby jsou poměrně závažným zásahem do toho systému a prezident tento závažný zásah provedl,“ řekl Outlý. 

Miroslav Mareš, politolog:

„Myslím si, že to je testování mocenských pozic, jakou sílu má prezident v českém systému.“

„V dlouhodobém měřítku to Zemana oslabí, protože politické strany nechtějí být zkracovány na své moci. Je možné, že se najde napříč stranami konsenzus na omezení prezidentských pravomocí. Prezident je teď nepředvídatelný, a to se stranám nemůže líbit,“ dodal Balcar. 

Rozhovor s ústavním právníkem Markem Antošem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod