Na začátku prázdnin obsadí silnice policisté, důraz pokladou na autobusy

Praha – Více policistů než obvykle bude o příštích třech víkendech na silnicích. Velení dopravní policie doufá, že posílením hlídek zabrání komplikacím při odjezdu lidí na dovolené počátkem prázdnin. Ačkoli se budou zabývat chováním všech řidičů, největší důraz chtějí klást na autobusy.

Začátek prázdnin považují policisté za kritické období pro bezpečnost na silnicích a dokládají to statistikami z minulých let. „Zejména začátek, než si řidiči zvyknou, že na silnicích jsou ve větší míře cyklisté a chodci,“ uvedl ředitel Služby dopravní policie Tomáš Lerch. Dodal, že nejvíce policistů zamíří na hlavní silniční tahy.

Lerch uvedl, že loni bylo nejčastější příčinou letních nehod nevěnování se řízení auta, nedodržení bezpečné vzdálenosti a nesprávné otáčení nebo couvání. Řidiči se musí připravit, že budou při prázdninových kontrolách také foukat do alkoholtesterů.

U řidičů osobních aut nemohou policisté kontrolovat, zda na cestě řádně odpočívají, podle Romana Budského z oddělení ministerstva dopravy BESIP by ale lidé při dlouhých jízdách o svoji kondici měli dbát. Únava totiž k počtu nehod také přispívá. Kritické období je především od půlnoci do čtvrté hodiny ráno, ale také odpoledne od dvou do čtyř. Na delších trasách, které trvají až deset hodin, je nutné dodržovat pravidelné alespoň čtvrthodinové přestávky.

Policisté doufají, že svou činností na začátku prázdnin přispějí k tomu, že se nezhorší letošní příznivá statistika nehod. Na silnicích zatím zahynulo 235 lidí, tj. o 65 méně než loni.