Volba členů rady ÚSTR: U senátorů uspěli Liška nebo Junek. Bývalá předsedkyně Benešová se do rady nevrátí

Senát obměnil část členů Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Ve volbě uspěli bývalý místopředseda Senátu Jiří Liška (dříve ODS), bývalý poslanec ČSSD Karel Černý a rovněž ředitel vysokomýtského muzea Jiří Junek. Do rady se tak nevrátí její bývalá předsedkyně Emilie Benešová, ani politolog Lukáš Jelínek – neobdrželi dostatek hlasů. Sociolog Michal Uhl už znovu nekandidoval.

Noví členové rady byli zvoleni až ve druhém kole tajné volby, do něhož postoupilo sedm finalistů. Junek v něm získal 46 hlasů ze 63 odevzdaných, Černý 42 a Liška 33.

Benešovou volilo podobně jako v prvním kole pouze 18 senátorů, Jelínek dostal 15 hlasů, diplomat a někdejší mluvčí Charty 77 Martin Palouš 14 hlasů a filozof a bývalý senátor ODA Daniel Kroupa 11 hlasů. Senátoři obsazovali tři místa na návrh občanských sdružení a organizací.

Podle Lišky, který vznik ÚSTR inicioval, neplní Ústav všechny své zákonné povinnosti. Nová rada se podle Lišky musí zasadit o zlepšení prezentace výsledků bádání a zkoumání. Podle Junka je třeba více se soustředit na aktéry minulých režimů. „Máme zmapovány osudy obětí, jak té nacistické, tak i komunistické totality, ale tak trochu nám stále unikají ti, kteří to všechno způsobili, ti padouši,“ kritizoval Junek. Černý by chtěl dohlížet na to, aby se ústav „rovnoměrným způsobem“ zabýval oběma totalitními režimy.

Senát odmítl oba kandidáty prezidenta na post předsedy

V radě ÚSTR zůstává dlouhodobě neobsazené místo po bývalé předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždě Kavalírové, která v lednu zemřela.

V tomto případě navrhuje senátorům kandidáty prezident, horní komora ale odmítla obě dvě jména, která navrhl Miloš Zeman. Neuspěla jak spisovatelka Lenka Procházková, tak zakladatel Jazzové sekce Karel Srp, který kvůli členství v KSČ ani nesplnil podmínky pro zvolení.

Vydáno pod