VZP učinila další krok k ukončení projektu IZIP

Praha – Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) schválila návrh ředitele Zdeňka Kabátka na postup při převzetí komunikačního Portálu od firmy IZIP. VZP přes Portál komunikuje s pojištěnci, lékaři i plátci pojistného. V srpnu rada projedná i prodej 51 procent akcií projektu elektronických zdravotních knížek IZIP menšinovému vlastníkovi, kterým je švýcarská firma eHealth International. VZP už během deseti let investovala do projektu skoro dvě miliardy korun. Nyní se snaží udělat vše pro to, aby z něj mohla odejít.

Rada Kabátkovi zadala, aby na příští jednání v srpnu předložil právní dokumenty, které budou převzetí Portálu definovat. „Současně s tím má předložit právní stanoviska dvou právních kanceláří, aby toto převzetí bylo z hlediska obchodního práva pro VZP bezpečné,“ řekl šéf správní rady a náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Na stole je podle něj varianta určitého ocenění, jehož výše bude předmětem dalšího jednání: „Ve smlouvách už by měly být navržené částky, správní rada je nebude v tuto chvíli zveřejňovat.“

Za provoz Portálu VZP dostává IZIP 72 milionů ročně

Smlovy na elektronické zdravotní knížky sice pojišťovna vypověděla, do IZIP ale tečou peníze dál. VZP společnosti nyní platí za provozování Portálu 72 milionů korun ročně. Smlouva, která byla uzavřena na dobu neurčitou, je navíc podle právních analýz ministerstva velmi nevýhodná. Ředitel Kabátek proto považuje za nejvýhodnější převzít Portál pod křídla VZP: „To znamená, že VZP by přestala platit službu, která ji ročně stojí 72 milionů korun, Portál by získala do svého vlastnictví a provozovala ho s vlastními zaměstnanci a vlastními silami v rámci organizační struktury VZP.“

IZIP
Zdroj: ČT24

Ředitel má nyní dva měsíce na to, aby dopracoval i dohody o majetkovém vyrovnání s menšinovým vlastníkem IZIP, švýcarskou firmou eHealth International. V srpnu by pak správní rada měla dostat definitivní řešení. Poté ještě zhruba měsíc až dva může podle ředitele trvat, než smluvní vztahy s IZIP zcela skončí.

Projekt elektronických zdravotních knížek IZIP měl usnadnit komunikaci mezi lékařem a pacientem a také umožnit sdílení dat o léčbě konkrétního pacienta mezi různými lékaři. VZP za něj za deset let dala kolem 1,8 miliardy korun s DPH. Smlouvy vypověděla loni v pololetí, od té doby se vyjednává o majetkovém vypořádání. Před necelými dvěma lety pojišťovna pořídila balík akcií firmy IZIP, má tak podíl 51 procent. Zbylých 49 procent drží švýcarská firma eHI eHealth International. Na ni své akcie v minulosti převedli spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - i další akcionáři.