Kauza MUS: Švýcarský soud sloučil obě části procesu s exmanažery

Bellinzona (Švýcarsko) - Soud ve švýcarské Bellinzoně sloučil dohromady obě části procesu s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti (MUS). Proces byl rozdělen v květnu na úvod líčení, protože se tehdy dostavila jen část obžalovaných. Do soudní síně dnes přišlo pět bývalých manažerů. Opět ale nedorazil Oldřich Klimecký, který se omluvil už při minulé fázi líčení. Ve středu začne soud vyslýchat svědky, prokuratura předvolala dva. Na celé líčení má soud vyhrazen čas do 12. července, předseda tribunálu teprve pak oznámí, kdy vynese rozsudek.

Koláček dnes soudu předal písemné prohlášení, ve kterém líčí své působení kolem MUS: „Celý minulý víkend a v pondělí a úterý jsem sepisoval své prohlášení a v pátek bylo doručeno v češtině a francouzštině švýcarskému soudu.“ Soud ale jeho prohlášení odmítl s tím, že se mohl vyjádřit při výslechu před dvěma týdny. Předseda tribunálu Jean-Luc Bacher řekl, že není na Koláčkovi, aby rozhodoval o formě své výpovědi. Pokud má nějaké argumenty, může je podle soudce předestřít při své závěrečné řeči.

Koláček při minulém líčení odmítl odpovídat na konkrétní otázky týkající se kauzy. Odůvodnil to tím, že se obává výhrůžek a manipulací „zvláštních sil“, které se kolem něj prý začaly pohybovat. Stejně jako další obžalovaní také tvrdí, že by ho výpověď mohla poškodit při probíhajícím vyšetřování kauzy v České republice. Se soudci proto mluvil jen v obecné rovině. Při posledním líčení tvrdil, že se necítí vinen a že neporušil zákon. Připustil ale, že je mu zpětně líto, že akcie MUS nakupoval se společníky potají. Zatím jediný, kdo na otázky soudu týkající se kauzy odpovídal, je de Groote.

Marek Čmejla v Bellinzoně
Zdroj: ČT24/ČTK/A

O rozdělení procesu na dvě části rozhodl soudce poté, co se na úvodní líčení v květnu dostavili jen Čmejla, Diviš a Kraus. Soud proto tehdy pokračoval jen s nimi a zbývající tři obeslal na 10. června. Tehdy se dostavili jen Koláček a šestaosmdesátiletý de Groote, Klimecký se omluvil. Tribunál už na úvod zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel.

Český stát se nepřipojil jako žalující strana, protože dlouho otálel. Švýcarská prokuratura tvrdí, že pasivní přístup české strany se změnil začátkem roku 2012. Exmanažeři MUS byli pak obviněni loni v červnu i v ČR - ze zneužívání informací ve služebním styku.

Kontroverzní privatizace MUS začala v roce 1993 a většina údajných trestných činů se děla podle švýcarské prokuratury od roku 1997 „nejméně“ do roku 2007.

Soud následuje po šesti letech vyšetřování, které se týkalo kolem 60 společností ve Švýcarsku, v Lichtenštejnsku, na Kypru a v dalších daňových rájích. Mezi firmami, na kterých mají obžalovaní podíl, podle žaloby proudily peníze kolem MUS. Examanažeři také nekale nabyté peníze použili v roce 2002 na nákup podniku Škoda Holding, tvrdí obžaloba. Švýcarské úřady zablokovaly obžalovaným 660 milionů švýcarských franků (asi 13,9 miliardy korun). Českou republiku svým jednáním prý připravili asi o tři miliardy korun.

Začne klíčová část procesu s bývalými manažery a majiteli MUS (zdroj: ČT24)