Výrazné rozšíření zahraničních misí: příští rok tam má sloužit třikrát víc českých vojáků

Nejvíce posílit by měla česká účast v Iráku (zdroj: ČT24)

Příští rok se má výrazně zvýšit počet českých vojáků v zahraničních misích pod hlavičkou NATO. Místo současných čtyř stovek má být v zahraničí nasazeno skoro 1100 mužů a žen. Nejvíc má posílit kontingent v Iráku, kde má přibýt 300 vojáků. Zahraniční operace by tak vojenský rozpočet mohly stát dvakrát víc než letos, tedy téměř tři miliardy korun.

Čeští vojáci působí kromě Iráku také v Afghánistánu, africkém Mali nebo na Sinajském poloostrově. S výjimkou Sinaje mají v příštím roce posílit všechny české kontingenty. Podle dosluhujícího ministra obrany Martina Stropnického (ANO) jde o docela vysoký nárůst, který si vyžádala aktuální bezpečnostní situace ve světě.

Největší zahraniční jednotkou má být kontingent speciálních sil v Iráku. Tam mají elitní vojáci pomoct se stabilizací země po porážce islámistů.

Nově vznikající vláda má plán zahraničních operací české armády v roce 2018 projednat hned začátkem příštího roku, následně o něm budou hlasovat poslanci a senátoři. Hnutí ANO ale ve sněmovně nemůže spoléhat na KSČM a SPD, se kterým zatím tvoří hlasovací koalici. Obě strany totiž zvýšení počtu českých vojáků v misích NATO odmítají.

Proti navýšení komunisté i SPD

„SPD nepodpoří další rozšiřování zahraničních misí české armády, jelikož jsme dlouhodobými kritiky intervencí pod hlavičkou NATO,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura. „V žádném případě nebudeme podporovat něco, co má být jenom úlitbou našemu silnějšímu bratrovi za oceánem,“ kritizuje poslanec Alexander Černý (KSČM).

Hnutí ANO tak musí hledat podporu i jiných stran, ve sněmovně by ale mělo najít dostatek hlasů. Jasno zatím nemají pouze Piráti, ostatní strany plán podporují, byť mají některé výhrady: „ODS není stranou, která by své názory měnila, protože nechceme, aby armáda České republiky byla nějakým rukojmím ať už SPD, nebo komunistické strany,“ zdůrazňuje předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová.

Místopředseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) dodává, že sociální demokraté počkají na představení konkrétního materiálu. Zároveň kritizuje současnou hlasovací koalici ve sněmovně: „Pokud se formující se vláda rozhodla válcovat sněmovnu svými 115 hlasy, tak by těch 115 hlasů měla mít na všechny své priority.“