Boj s dětskou obezitou – jídelníček mají sestavovat pediatři

Praha - Pětina českých dětí má nadváhu nebo trpí obezitou. Ministerstvo zdravotnictví chce proto do boje s dětskými kily víc zapojit pediatry, kteří by měli těmto dětem sestavovat jídelní i pohybový plán na míru a věnovat víc času pohovoru s nimi i rodiči. Prevenci by jim mohly hradit pojišťovny. Podle posledního průzkumu mezi pediatry se lékaři dětem s nadváhou nevěnují dostatečně. Resort školství mezitím plánuje přidat dětem hodinu tělocviku týdně. Zvažuje i povinná školní sportovní odpoledne.

Malé děti jsou závislé na tom, co rodiče nakoupí. Jídelníček celé rodiny by nyní podle ministerstva zdravotnictví měli víc sledovat dětští lékaři, a to už v případě prvního alarmu - když dítě vybočí z výživových tabulek. Mimo ně se ocitl i třináctiletý Marek. U něj riziko nadváhy lékař odhalil včas. Vzhledem ke zdravotním problémům sice dál chodí ke specialistům, dnes už ovšem jen proto, aby si zdravou váhu udržel. „Začali jsme si psát, co jíme, v kolik hodin to jíme, kolik času věnujeme sportu a jakmile jsme si to napsali, tak jsme viděli jasněji, jak to skutečně je,“ prohlásila Markova matka. 

Škrtat rizikové potraviny nebo dělat revize jídelníčku i sportovních aktivit by měli dělat kromě specialistů i pediatři. „Měli by rodiče edukovat o správných stravovacích návycích, rozebrat s ním stravu, kterou ten dětský pacient přijímá,“ konstatovala mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. Většina lékařů totiž prevenci věnuje málo času a nemá ani v dosahu dost odborníků, za kterými by dítě mohli poslat. „Praktický lékař je první a má jediný tu možnost včas zachytit dítě, které je v riziku,“ podotkla endokrinoložka Jitka Kytnarová.

Zmrzlina
Zdroj: ISIFA/Camera Press/Lee Malan

Takový pohovor ovšem nelze provést během pár minut. Právě to by mohly změnit jasně daná a pojišťovnami hrazená pravidla. Podle odborné společnosti pediatrů mají dětští lékaři připravený recept a čekali právě na ministerstvo. „Když budeme mít jasně daný výkon, budeme mít diagnózu a budeme mít i čísla o těch dětech,“ řekla předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Hana Cabrnochová. Zatím ale není jasné, jestli budou takový výkon pojišťovny proplácet povinně nebo budou mít na výběr.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví v demisi:

„Když je zdravotnictví v krizi, tak se dávají špatně dohromady nové výkony a pojišťovny k nim nepřistupují rády. Přeci jen jsme ale teď pro pediatry připravili edukační výkon, který by je mohl motivovat k tomu, aby na děti koukali nejen z hlediska různých parametrů biochemických, ale aby se taky dívali, jestli nejsou obézní. Trend boje s obezitou je po celé Evropě.“

Problémová je zejména puberta

Problémy s nadváhou a obezitou mají hlavně děti v pubertě. Podle posledního výzkumu dětských pediatrů má v pěti letech nadváhu 11 procent chlapců a 15 procent dívek. U třináctiletých ale počet těchto dětí výrazně přibývá. Nadbytečná kila má v tomto věku každý pátý chlapec. Tři čtvrtiny obézních dětí mají navíc nadváhu i v dospělosti. 

  • Jak by měl vypadat ideální jídelníček, udává také takzvaná potravinová pyramida. Ta je součástí výživového doporučení pro obyvatelstvo vydané ministerstvem zdravotnictví. Je šitá podle tradic a potřeb různých zemí.
  • Podle té oficiální české by například ze základu, který tvoří obiloviny, rýže a pečivo, člověk měl denně sníst tři až šest porcí. Ve druhém patře je ovoce a zelenina, z každé skupiny je doporučeno pět porcí. Ve třetím patře jsou tři porce mléčných výrobků a dvě masa. Nejméně by člověk měl jíst potraviny na její špici - jen po deseti gramech cukrů a tuků. 

Podle obezitologů se ale tato doporučení začínají měnit. Ubýt by podle nich mohlo sacharidů a naopak přibýt tuků - z deseti gramů na třicet.

Dětskou obezitu mají řešit pediatři (zdroj: ČT24)