Některé sběrné dvory přestanou vybírat ojeté pneumatiky. Musí je ale vzít v servisech

Události ČT: Od ledna sběrné dvory přestanou vybírat pneumatiky (zdroj: ČT24)

Mnohé sběrné dvory v Česku od nového roku nebudou brát pneumatiky. Tuto možnost pro města a obce zřizující sběrné dvory nově zavádí novela zákona platná od 1. ledna. Bez ohledu na značku a místo nákupu je lidé budou moct zdarma odevzdat v autoservisech a pneuservisech. Díky tomu by mohly klesnout poplatky za komunální odpad. Malí živnostníci ale naznačují, že pro ně bude změna problematická.

Na změnu se připravují velké i menší pneuservisy a autoservisy v celé zemi – například na Jihlavsku. V malém Pneuservisu Rambousek na okraji Jihlavy tvrdí, že zpětný odběr pneumatik, který je navíc zadarmo, jim zkomplikuje práci. Navíc nemají dostatečné prostory pro jejich uskladnění.

„Všechny pneuservisy a autoservisy musí pneumatiky vybírat – lhostejno, jestli je člověk jejich zákazníkem, nebo je získal jinde,“ uvedl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis. 

Rambouskovi se tak obávají, že kvůli novému nařízení budou místo běžné práce vozit jen ojeté pneumatiky do velkoskladu.

Zato velké autosalony už se systémem zpětného odběru začaly před rokem. „Naši zákazníci i mimo naši značku mohou odevzdat pneumatiky zdarma a my se o ně postaráme,“ uvedl Libor Špejtek, jednatel Autosalonu Rozkoš v Jihlavě.

Naopak Služby města Jihlavy, které vyjma odpadu dosud pneumatiky rovněž vybíraly, budou mít o starost méně. „Od nového roku u nás určitě neuvidíme kontejner na pneumatiky,“ konstatuje mluvčí organizace Martin Málek.

Ušetřených 120 tisíc není úspora města, ale občanů. Protože likvidace pneumatik se platí právě z poplatků.
Radek Tulis
mluvčí jihlavské radnice

Jen na Jihlavsku se loni ojetých pneumatik zbavilo 1360 řidičů, což je 5400 kusů pneumatik o hmotnosti 49 tun. Za jejich likvidaci zaplatilo město 120 tisíc korun. 

„Těch 'ušetřených' 120 tisíc není úspora města, ale občanů. Protože likvidace pneumatik se platí právě z poplatků,“ dodal mluvčí radnice. Není tak vyloučeno, že by kvůli tomu mohla klesnout i cena za komunální odpad.