Špidla: Premiér není ředitelem vlády. Andrej Babiš si to ale pořád neuvědomuje

Otázky Václava Moravce s bývalými premiéry o nové vládě Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Podle bývalých premiérů Petra Pitharta (KDU-ČSL), Vladimíra Špidly (ČSSD) a Jana Fischera se Andrej Babiš chybně domnívá, že svou vládu bude moci řídit. Všichni tři v pořadu Otázky Václava Moravce takové jednání označili za protiústavní. „Premiér není ředitelem vlády a ministři mu nejsou podmíněni,“ konstatoval Špidla. Babiš podle tří bývalých premiérů také s dalšími stranami, které se po volbách dostaly do sněmovny, o podobě budoucí vlády dostatečně nejednal.

Andrej Babiš představil prezidentovi Miloši Zemanovi v úterý návrh své menšinové vlády. Zeman předsedu hnutí ANO jmenuje premiérem ve středu 6. prosince, novou vládu pak týden na to. Její členové by měli být stávající ministři za ANO i nové tváře, mezi které budou patřit odborníci.

Fischer: Menšinová vláda bude Babišovi vyhovovat

„Vzhledem k politickému naturelu Andreje Babiše, tak jemu minoritní vláda – menšinová, ale jeho – bude vyhovovat, protože bude mít pocit, že ji bude řídit,“ konstatoval Fischer. „Ale o to těžší to bude v parlamentu. Na každý zákon hledat podporu. A tam se bude muset vyjednávat.“

„Moje zkušenost prakticky ve všech pozicích je, že nejefektivnější je systém, který umožňuje produktivní konflikt. Když je něco monotematické, monoideové, tak je efektivita krátkodobá,“ uvedl Vladimír Špidla.

Podle Petra Pitharta spolu ale současní politici neumí vyjednávat. „Osobní vztahy v politice jsou dosti katastrofální,“ komentoval povolební jednání. „Lidé spolu neumí jednat. Vyřizují si to přes televizi, přes média nebo z řečnického pultu. Ale v takové složité situaci se musí pořád mluvit. A tohle odpadlo.“

Schůdnou alternativou by podle něj bylo, kdyby Andrej Babiš řekl, že se nestane premiérem. „A mohlo se znovu jednat za této nové situace. On to neřekl. Možná, že čeká na druhou vládu. Ta první totiž nemůže dlouho přežít,“ konstatoval.

Scénář, kdy by nová vláda Andreje Babiše získala důvěru, označil Pithart za katastrofický. „Protože ji zatím nemá, takže to znamená, že by musel vyloupávat jednotlivce. A to už jsme v prostředí korupce, politického přeběhlictví. Je to myslitelné. Vláda, která by takhle začala, je prostě prokletá vláda,“ vysvětlil.

Neschopnost stran dohodnout se v povolebním vyjednávání je podle bývalého premiéra Jana Fischera „ozvěnou všeobecně ochabující politické kultury“. 

Premiér nemůže řídit ministry, shodují se bývalí předsedové vlády

Špidla také uvedl, že je zarážející, že si Babiš ani po několika letech ve vládě neuvědomuje ústavní koncepci ČR. „To znamená, že premiér není ředitelem vlády a ministři mu nejsou podmíněni. Ministr má mandát daný tím, že je jmenován, a není podřízen předsedovi vlády.“

„On chce opravdu řídit vládu. Řídit, to je slovo, které do Ústavy vůbec nepatří, je to mimo politiku,“ doplnil Pithart.

Stejný názor sdílí i Fischer: „Samozřejmě to je kontradikce, že premiér řídí ministry. To je dokonce neústavní. Andrej Babiš je tímhle limitovaný, on si myslí, že asi ne, ale na to skutečně dojde, protože ústavní odpovědnost těch jednotlivých ministrů je tak veliká, že se ani nemohou nechat řídit, protože by se řítili do velkých problémů.“

Pithart: Babiš spoléhá, že lidé rychle zapomenou, co řekl před měsícem

V pořadu Otázky Václava Moravce se hosté také zabývali otázkou, jak se Babišovi podařilo oslovit levicové voliče a oslabit tak volební výsledky tradičních levicových stran. „My teď prožíváme nesmírný růst ekonomiky. Ekonomika kvete v makroekonomickém ohledu. Ale většinou tahle makroekonomická situace také zvyšuje rozdíly – regionální, profesní a tak dále. A ne všude se lidé těší,“ vysvětlil Fischer.

Tyto rozdíly popsal i Pithart: „Tohle dělá globalizace, že zvětšuje rozdíly nejen mezi jednotlivci, ale že je zvětšuje vždycky podle nějakých odvětví, regionů, krajů. Nevím, jestli to takhle vidí Andrej Babiš a jeho hnutí. Ti lidi mají pocit, že se na ně všichni vybodli, zapomnělo se na ně.“

Tito lidé podle Fischera dlouhou dobu volili levici, ale nepocítili žádnou změnu, díky které by se jim dařilo lépe. „A Andrej Babiš svou rétorikou, která se nezměnila doleva, pokračuje v tom svém populistickém, co lidé chtějí slyšet. A tak se zkrátka přesunou. V pevné víře, v tohoto politika, který ani náhodou není levicový, mu ty hlasy dají,“ řekl.

Hnutí ANO má přitom ve svém programovém prohlášení řadu levicových témat. Podle Fischera s Pithartem jsou ale jednotlivé body často neslučitelné či těžce splnitelné samy o sobě.

„On může říkat cokoli – doprava, doleva. On necítí povinnost, aby ta jeho prohlášení do sebe nějakým způsobem zapadala. Je protichůdný a spoléhá prostě na to, že lidé rychle zapomenou, co řekl před měsícem,“ konstatoval Pithart.