Poukázky místo peněz jsou pro nás další komplikací, tvrdí rada postižených

Handicapovaní nechtějí dostávat část dávek v poukázkách (zdroj: ČT24)

Poukázky místo části dávek můžou hendikepované připravit o peníze, tvrdí Národní rada osob se zdravotním postižením. Usilovat proto bude o změnu zákona. Podle rady si postižení nemohou poukázky snadno vyzvednout a často je ani nemají možnost využít. Jednu až dvě třetiny dávek budou v poukázkách od prosince dostávat lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku.

Vyplácení příspěvku na živobytí v poukázkách je podle rady postižených nevýhodné přibližně pro 800 hendikepovaných lidí, kteří žijí v ústavech. Týká se ale i lidí, kteří pečují o postiženého člena rodiny, nebo těch, kteří nemají nárok na invalidní důchod.

„Jedná se o populistický krok. Opatření má zabránit zneužívání sociálních dávek, ale má negativní dopad na postižené, kterých se ten problém netýká. Nesouhlasíme s plošností novely,“ řekl ČT Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením. „Samozřejmě budeme tlačit na změnu zákona, jakmile začne nová sněmovna pracovat,“ dodal.

Podle rady poškodí novela i hendikepované, kteří nemají nárok na invalidní důchod, protože si neodpracovali dostatečný počet let. „Ti lidé nemohou pracovat, protože jim to jejich zdravotní stav neumožňuje. Nejsou schopni si sami obstarat nákup, proto nemohou poukázky využít,“ řekl Krása. Rada odhaduje, že takových lidí jsou v Česku tisíce.

Změna se dotkne i lidí, kteří pečují o postiženého. Těm často nestačí jen příspěvek na péči k pokrytí všech nákladů. „Ani příspěvek na živobytí vyplacený v poukázkách jim nepomůže, protože poukázkami nezaplatí nájem, drahé léky nebo zvláštní dopravu pro hendikepovaného,“ zdůraznil Krása.

Doplnil, že se v mnoha případech jedná o matky samoživitelky, které se starají o postižené dítě.

Příjemci příspěvku na živobytí, který pobírá tuto dávku déle jak šest měsíců v posledních dvanácti měsících, bude dávka vyplácena tak, že nejméně 35 % a nejvýše 65 % dávky bude vyplaceno poukázkami, opravňujícími k nákupu zboží ve stanovené hodnotě.
zákon o pomoci v hmotné nouzi

Žadatelé si navíc musí vyzvednout poukázky každý měsíc osobně, pro některé z nich to ale může být problém. To kritizuje nejen rada postižených, ale také ministerstvo práce a sociálních věcí. „Je nutné vyřešit, jak si poukázky vyzvednou hospitalizovaní klienti. Komplikace to bude i pro hendikepované nebo seniory,“ sdělil ČT mluvčí resortu Petr Sulek.

Ministerstvo teď proto spolupracuje se senátorem Vladimírem Plačkem (ČSSD) na nové úpravě zákona. Ta by měla umožnit vyplácení celé dávky v hotovosti těm, pro které je současná úprava nevýhodná.

Změna má zabránit zneužívání příspěvku

Poukázky se dají využít na nákup potravin nebo drogerie, novela má zabránit zneužívání příspěvku na nákup alkoholu nebo cigaret. Příspěvek dostávají lidé, kterým po zaplacení nákladů na bydlení nezbývají peníze na základní životní potřeby. Kolik dostanou lidé v penězích a kolik v poukázkách, budou rozhodovat pracovníci úřadu práce.

„Budeme případy posuzovat i u hendikepovaných individuálně, musíme ale dodržovat zákon. Ten stanovuje, že v poukázkách bude vypláceno 35 až 65 procent příspěvku na živobytí,“ uvedla mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Zákonodárci novelu přijali, přestože ministerstvo práce a sociálních věcí už během jejího projednávání upozorňovalo, že se změna dotkne i zdravotně postižených.

„Vydání poukázek je administrativně i finančně náročné, na úřadech se budou tvořit fronty. Problémy s použitím poukázek by mohli mít obyvatelé malých obcí, kde prodejci nebudou poukázky přijímat. Budou muset cestovat do větších měst, aby si mohli nakoupit,“ upozorňuje mluvčí resortu Sulek.