Prezidentův plán zůstává zavřený za branou lánského zámku

Praha – Ani po prvním dni jednání se zástupci koaličních stran prezident Miloš Zeman nenaznačil svůj návrh řešení vládní krize. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga sice řekl, že by mu vyhovovala úřednická vláda, „ale zvláště na ní netrval“. S prezidentem se navíc bavili o všech variantách. Před TOP 09 dnes Zemana navštívil i pověřený předseda ODS Martin Kuba s koaliční kandidátkou na premiérku Miroslavou Němcovou. Ani podle nich schůzka žádný posun nepřinesla, podle Němcové šlo o konstruktivní jednání bez konkrétního výstupu. Prezident totiž bude během víkendu jednat i s dalšími politiky, své rozhodnutí, koho jmenuje premiérem, zveřejní v úterý.

Občanští demokraté Martin Kuba a Miroslava Němcová přijeli na zámek v Lánech s cílem přesvědčit prezidenta o tom, aby nechal kabinet dovládnout ve stávající sestavě až do řádných sněmovních voleb příští rok v květnu. Na post předsedkyně vlády ODS navrhuje právě předsedkyni Poslanecké sněmovny Němcovou, byť si je vědoma toho, že hlavní slovo zůstává prezidentovi, který podle ústavy uděluje pověření sestavit nový kabinet. Od začátku respektujeme, že pan prezident je ten, který musí rozhodnout," řekl po schůzi v prezidentském sídle Kuba.

Setkání hlavy státu a špiček ODS začalo po půl druhé a trvalo dvě hodiny. „V žádných případech to nebylo jednání, které by mělo nějaký závěr a konkrétní řešení,“ uvedl Kuba. „Řekl nám, že zahajuje jednání a chce si získat názory všech politických stran. Nečekali jsme, že se dozvíme nějaký jeho jasný výsledek, v tom případě by se nemusel setkávat s nikým dalším,“ doplnila šéfka dolní komory. „Pro mě je pozitivní, že to bylo konstruktivní a racionální jednání. Na závěr všech schůzek chce sdělit své rozhodnutí.“

ODS by v následujících měsících podle svých slov ráda pokračovala v boji s povodňovými škodami, dokončila legislativní proces u vládou předložených zákonů, které nyní leží v Poslanecké sněmovně, a především připravila státní rozpočet na příští rok. O něm dolní komora jedná vždy na podzim, a pokud by došlo v září k předčasným volbám (což je cesta, kterou prosazuje opozice), mohly by se přípravy rozpočtu dostat do časového presu. (Více o plánech vlády)

Stejný zájem jako občanská demokracie deklaruje i TOP 09. Ta podle vyjádření ministra financí Miroslava Kalouska i stranického předsedy a šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga by chtěla i v následujících měsících naplňovat vládní programové prohlášení. (Více o postoji vedení TOP 09)

Vyjednávání o vládní krizi:

Jednotlivé vyjednávací týmy tvoří vždy předseda a místopředseda dané parlamentní strany. Během následujících tří dnů by se v Lánech měli vystřídat zástupci všech partají zastoupených ve sněmovně (pravděpodobně s výjimkou strany LIDEM, s jejíž šéfkou Karolínou Peake Zeman hovořil už v pondělí).

Pátek 21. června:

  • 13:30: pověřený předseda ODS Martin Kuba a nominantka na premiérku Miroslava Němcová
  • 18:00: předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda Miroslav Kalousek

Sobota 22. června:

  • 13:30: předseda KSČM Vojtěch Filip a místopředsedkyně Miloslava Vostrá
  • 18:00: předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a statutární místopředseda Michal Hašek

Neděle 23. června:

  • 13:30: zástupci Věcí veřejných

Jasno bude v úterý, pro ČSSD nejede přes předčasné volby vlak

Výsledky jednání chce prezident Zeman ohlásit v úterý na tiskové konferenci. „Předpokládám, že definitivní řešení nastane v úterý,“ potvrdil i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. „Pan prezident je si vědom závažnosti situace, chce mít co nejlepší obrázek pro případné připravované řešení, takže je tomu připraven věnovat maximální kapacitu a čas.“ Podle Mynáře jsou ve hře stále všechny varianty, tedy jak zachování současného kabinetu, tak předčasné volby i úřednická vláda.

K předčasným volbám se ale prezident Zeman stavěl v minulých dnech zdrženlivě, příčilo se mu, že by tak stát vydal několik set milionů korun – kvůli úsporám chtěl řádné volby spojit s volbami do Evropského parlamentu. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes ale tento postoj odmítl: „Každý den této politické nestability je mnohem větší vyhazování peněz. Čím dříve tady budeme mít demokraticky zvolenou vládu, tím lépe. Úřednická vláda není demokratická vláda a nevidím v poslanecké sněmovně většinu, která by jí mohla zajistit existenci.“

Vydáno pod