Blažek chce přezkoumat, zda byly odposlechy legální

Praha – Odstupující ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce přezkoumat, zda bylo odposlouchávání nejbližších spolupracovníků premiéra Nečase v souladu s předpisy. Ministerstvo vypracuje zprávu, ve které zhodnotí, zda byl zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na Úřadu vlády adekvátní. Ministr také kritizoval fakt, že se v médiích objevují informace z trestních spisů.

Ministr spravedlnosti chce vypracovat expertízu o zásahu na vládě: „Na ministerstvu připravíme zprávu o adekvátnosti a dodržování zákonnosti v trestních věcech zahájených akcí ozbrojených sil a státních zástupců v noci ze 12. na 13. 6. 2013.“

„Nejde o posuzování viny a trestu v té věci. To je věcí soudu. Je potřeba zkoumat, jestli zásah 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům, jedné ženě a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky opravdu odůvodňoval takový zásah ozbrojených sil v budovách vlády a dalších budovách soukromých osob,“ řekl ministr. Na zprávě chce pracovat spolu s odborníky z oblasti trestního, správního i ústavního práva.

Brífink po zasedání vlády v demisi (zdroj: ČT24)

„Je potřeba zjistit, zda je možné v demokratickém právním státě tak dlouhou dobu, jak vyplývá z médií, odposlouchávat nejbližší spolupracovníky premiéra,“ dodal také Blažek. 

Po zásahu policie na Úřadu vlády minulý týden byla zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství. Kvůli obvinění Nagyové premiér Nečas v pondělí rezignoval a vláda nyní úřaduje v demisi. 

Odstupující ministr Blažek také vyjádřil rozhořčení nad tím, že do médií unikají informace z trestních spisů. Požádal prý kvůli tomu i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby učinil taková opatření, aby informace neunikaly.

Šéf dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan v médiích opakovaně uvedl, že zásah, který začal v noci ze 12. na 13. června, byl v souladu se zákonem a přiměřený situaci. Odmítl tak tvrzení odstupujícího premiéra Petra Nečase, že šlo o teatrální akci. To, že veškeré policejní úkony byly řádně zákonně povoleny, zdůrazňoval už při prvotním informování o zásahu také mluvčí zasahujícího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.