Dienstbier: Nerozumím tomu, proč Sobotka vytáhl Chovance k moci

Exministr Jiří Dienstbier hostem Devadesátky ČT24 (zdroj: ČT24)

Vláda Bohuslava Sobotky sice jako teprve třetí v historii dokončila celý čtyřletý mandát, samotná ČSSD ovšem ve sněmovních volbách pohořela. Podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který v kabinetu zastával tři roky post ministra pro lidská práva a menšiny, doplatila na dřívější kauzy některých členů. Navíc prý byli sociální demokraté nesrozumitelní v otázkách evropské integrace či migrační krize.

„Bylo by dobré zamyslet se, proč premiér Sobotka vytáhl k moci a celé čtyři roky držel ministra vnitra Milana Chovance jako svého nejbližšího spolupracovníka. Pro mě bylo docela nesrozumitelné toto spojenectví takto hodnotově odlišných politiků“ uvedl Dienstbier v pořadu Devadesátka ČT24.

Zatímco Sobotka uvedl, že „bude vždy bojovat proti tomu, aby se z ČSSD stala hnědnoucí, netolerantní strana“, tak Milan Chovanec se nechal fotit se samopalem, připomínal Dienstbier.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bylo chybou vést prvoplánový střet s Andrejem Babišem

Podle něj byl Bohuslav Sobotka jasným šéfem, co se týkalo vnitřního fungování vlády. On prý udával agendu a kabinet řídil. „Musím říct, že velmi solidně fungovala spolupráce s Pavlem Bělobrádkem jako předsedou koaličních lidovců. Spolupráce s hnutím ANO byla mnohem problematičtější a konfliktnější,“ dodal Dienstbier.

Zásadním zlomem ve fungování vládní koalice byl podle Dienstbiera spor o policejní reorganizaci. Zatímco ČSSD – potažmo Milan Chovanec jako ministr vnitra – stála v této kauze za vedením policie, tak Andrej Babiš či ministr spravedlnosti Robert Pelikán se stavěli na stranu kritiků reorganizace.

„Mimo jiné byla chyba vést prvoplánový střet s Andrejem Babišem. Bylo by mnohem lepší držet se témat, která jsou pro nás uchopitelnější v hospodářské nebo sociální oblasti. A myslím si, že se to velmi dobře dařilo do jednoho okamžiku, a to byla policejní reorganizace,“ prohlásil Jiří Dienstbier.

Zpočátku šla koaliční spolupráce dobře i z toho důvodu, že nebyly na obzoru žádné volby, které by násobily konflikty a rozdíly mezi jednotlivými stranami, připomínal senátor.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sedmiprocentní volební zisk byl pro stranu šok

Co prý ale Bohuslav Sobotka zanedbal, i kvůli snaze dosahovat kompromisů, bylo řešení personálních problémů: „Už špatný výsledek ČSSD v krajských volbách 2016 byl způsoben neřešením personálních problémů. Neměli jsme nastavené mechanismy, jakým způsobem upozadit kandidáty, kteří měli v minulosti skandály,“ kritizoval Dienstbier.

To se pak se stranou táhlo i do sněmovních voleb o rok později. „Volební výsledek zhruba sedm procent hlasů byl pro sociální demokracii poměrně šok,“ upozorňoval exministr pro lidská práva.

Jednak prý sociální demokracie doplatila na některé kauzy z minulosti, které se s ní táhly, navíc se projevoval i „kulturní konflikt“ o směřování ČSSD. „To znamená určitá nesrozumitelnost ČSSD v některých tématech, ať už je to evropská integrace, migrační krize.“

Hnutí ANO, respektive jeho šéf Andrej Babiš, si navíc dokázalo připsat body i za témata, která zvedla sociální demokracie. „Velmi často začala debata tak, že jsme s něčím přišli, Andrej Babiš řekl za žádnou cenu a za týden nebo dva předstoupil před novináře, jako že to je on, který tu věc pomohl prosadit. Ať už to bylo zvyšování důchodů či minimální mzdy i další věci zejména v sociální oblasti,“ upozorňoval Dienstbier.