ČSSD jednala s TOP 09: Řešením krize mohou být i předčasné volby

Praha – Sociální demokraté dnes jednali o politické situaci s TOP 09. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se obě strany shodly, že je v zájmu České republiky, aby se současná politická krize řešila relativně rychle. „Shodli jsme se také na tom, že v určité situaci politického vývoje mohou být řešením předčasné volby, tedy rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ dodal Sobotka. ČSSD je podle něj připravena jednat i s ODS, nyní hledá vhodný termín. Grémium ODS ale odpoledne nominovalo na post nové premiérky předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou. V pátek o tom budou jednat koaliční strany s prezidentem v Lánech.

Sociální demokraté už připravili podpisovou listinu a shání 120 hlasů nutných pro rozpuštění sněmovny. S předsedy poslaneckých klubů zároveň zahájili jednání o možném předběžném termínu hlasování o vyslovení souhlasu sněmovny s jejím rozpuštěním. „Předběžný termín, o kterém teď jednáme, pro případ, že by všechna jednání skončila krachem, by mohl být někdy mezi 15. a 20. červencem tohoto roku,“ uvedl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Prezident by pak podle něj měl povinnost vypsat volby někdy v průběhu září. „V nejzazším termínu začátkem října tohoto roku,“ dodal.

Sobotka zároveň zástupce TOP 09 informoval, že „pokud se pokusí resuscitovat vládu na základě současné neúspěšné koalice opírající se o nikým nevolenou stranu LIDEM, tak v žádném případě nemohou počítat s tím, že by ČSSD takový pokus o sestavení vlády podpořila nebo tolerovala“. Jakákoliv nová vláda by podle Sobotky měla mít jasný silný mandát přímo od voličů, „nikoliv od této staré Poslanecké sněmovny“. 

Jeroným Tejc: „Situace v naší zemi je poměrně vážná na to, abychom čekali několik měsíců na vznik vlády a pak následně několik měsíců zjišťovali, zda má, nebo nemá podporu Poslanecké sněmovny.“

Sociální demokraté chtěli s TOP 09 jednat, aby stranu přesvědčili o předčasných volbách. Zástupci TOP 09 už totiž v předchozích dnech avizovali, že pokud by nevzešla z jednání koalice shoda na premiérovi, nic by nebránilo rozpuštění sněmovny už příští týden. TOP 09 proto čekala, kdy ODS předloží jméno možného budoucího premiéra. Už odpoledne ale vystoupilo grémium ODS s prohlášením, že na post nominovalo Němcovou.

V sobotu od 18:00 čeká ČSSD schůzka s prezidentem Milošem Zemanem. „Budeme se snažit, aby pan prezident podpořil myšlenku rozpuštění sněmovny a rychlého konání nových voleb,“ uvedl Sobotka. Už v pátek ale zamíří do Lán i vyjednavači ODS, večer jsou prezidentem očekáváni i zástupci TOP 09. O víkendu do Lán zřejmě zamíří i zástupci dalších stran. Prezident už oznámil, že v úterý svolá tiskovou konferenci, kde bude o svých jednáních informovat. Hlava státu by podle něj měla rychle jmenovat nového premiéra, zároveň ale upozornil, že to nemusí být každý kandidát, kterého ODS navrhne. Zeman nevyloučil ani možnost předčasných voleb, přestože k nim má výhrady kvůli jejich nákladnosti - řádné volby totiž plánoval spojit s volbami do evropského parlamentu.