Poslanec Tlustý hrozí vládě podpořením ekonomických návrhů opozice

Praha - Vlastimil Tlustý dal vládě i své partaji ultimátum. Pokud kabinet Mirka Topolánka nevytvoří nový ekonomický plán a účinně nezakročí proti pokračujícímu zpomalování hospodářského růstu, je Tlustý připraven podpořit návrhy opozičních stran. Informaci dodaly Lidové Noviny. V souvislosti s Tlustého podporou se hovoří například o opozičním návrhu snížení spotřební daně, předloženém opozičními ministrem průmyslu a obchodu Milošem Urbanem.

„Pokud vláda nezačne konat, musí počítat s tím, že budu podporovat návrhy i jiných politických stran než vládních,“ prohlásil muž, v poslední době mnohokrát zmiňovaný v souvislosti s jeho „rebelstvím“ vůči ODS. Tlustému vadí především lhostejnost vlády k ekonomickému vývoji a posilování české měny. Již několik měsíců kritizuje ODS kvůli tomu, že koaliční partnerství se Zelenými a Lidovci odtáhlo občanské demokraty od zásad vlastního programu.

Kritici vidí Tlustého výstřelky jako lamentaci nad ztracenou pozicí šéfa resortu financí. Na jeho místo totiž Mirek Topolánek přizval lidovce Miroslava Kalouska. Přitom Tlustý byl jmenován ministrem financí již od voleb v roce 2006.

Vydáno pod