Policisté navrhli zastavit stíhání lidí v kauze Čepro

Praha - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu navrhli  po dvouletém vyšetřování zastavit trestní stíhání pěti lidí obviněných z pokusu o čtyřmiliardový podvod na státní společnosti Čepro. Mezi hlavní aktéry případu patří uprchlý kontroverzní podnikatel Radovan Krejčíř a Tomáš Kadlec, bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu a poté společnosti Čepro. Informace přinesl deník Právo.

Mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová uvedla, že detektivové už odeslali spis státnímu zástupci, který posoudí, zda stíhání zastaví, nebo případ vrátí policistům k doplnění. Vyšetřování se povede až do konce srpna.

Pokus o čtyřmiliardový podvod na firmě Čepro zmiňovala tzv. Kubiceho zpráva jako jeden z důkazů o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Tuto zprávu předložil sněmovnímu bezpečnostnímu výboru před dvěma roky Jan Kubice, bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Kadlec měl jako šéf státního podniku Čepro uzavřít nevýhodnou smlouvu na dodávku pohonných hmot se společností Loricus. Podle obvinění se prý Čepro chystalo smluvené množství pohonných hmot neodebrat, a stát by tak musel měsíčně platit stamilionovou pokutu. Podle vyjádření úřadů měla škoda dosáhnout až čtyř miliard korun. 

Kromě Kadlece a Krejčíře v případu figurují ještě bývalý Kadlecův náměstek Alexandr houška a dva jednatelé společnosti Loricus. Všem hrozilo za pokus o podvod a zločinné spolčení až 12 let vězení.

Vydáno pod