Přetahovanou o dokumenty z kauzy Via Chem Group vyhrála policie. Obviněný advokát nechtěl, aby je viděla

Policie získala po necelých dvou letech přístup k materiálům, které zajistila během razie v kauze údajných manipulací s insolvenčními řízeními kolem společnosti Via Chem Group. Soud totiž rozhodl o vydání dokumentů zajištěných v prostorách advokátní kanceláře HS Legal, kde působil advokát Ivo Hala. Ten je spolu s finančníkem Petrem Sisákem v rozsáhlé kauze stíhaný. Hala chce proti rozhodnutí podat ústavní stížnost.

Dosud detektivům bránil v prostudování dokumentů zajištěných v advokátní kanceláři v lednu 2016 nesouhlas zástupců České advokátní komory, který může překonat rozhodnutí soudu. A ten vydání věcí nedávno povolil.

„Soud usnesením nahradil souhlas zástupce České advokátní komory k seznámení se s obsahem listin zajištěných při prohlídkách prostor užívaných k výkonu advokacie,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jan Kulhánek.

Policie se domáhala listin, které se týkají řady firem a krajský soud je na návrh okresního soudu vydal i s elektronickými dokumenty. „Po seznámení se s obsahem přílohového spisu zpracovaného znaleckého posudku a listin v písemné podobě považuje krajský soud návrh okresního soudu za důvodný, neboť s ohledem na dosud provedené dokazování je možné uzavřít, že se obvinění mohli projednávané trestné činnosti dopouštět pod hlavičkou advokátní kanceláře HS Legal a advokátky K. Š. V takovém případě se tedy zjevně jednalo o exces z výkonu advokacie,“ uvedl soud v rozhodnutí, které má Česká televize k dispozici.

To však Hala i jeho společník z advokátní kanceláře Petr Kovařík odmítají. „Předesílám, že žádné trestné činnosti jsme se nedopustili, a to ani pod hlavičkou advokátní kanceláře. Takové tvrzení je nesprávné a neodůvodněné, neboť soudu, který rozhoduje o nahrazení nesouhlasu ČAK, takové hodnocení nepřísluší,“ uvedl Hala.

A dodal, že proti rozhodnutí chce podat ústavní stížnost. „S rozhodnutím soudu nesouhlasím, neboť předchozími rozhodnutími orgánů činných v trestním řízení byla podstatně porušena důležitá ustanovení trestního řádu. Protože takovým postupem bylo zasaženo do našich ústavních práv, podáme proti rozhodnutí soudu ústavní stížnost,“ dodal Hala.

Třináct stíhaných. Včetně finančníka Sisáka

Dokumenty zajištěné v advokátní kanceláři by podle soudu mohly být klíčové. „Významnou skutečností pro další trestní řízení může být právě to, že se tyto listiny nacházely v dispozici obviněných. Může tak být potvrzena spolupráce mezi jednotlivými obviněnými a dále skutečnost, kdo z obviněných se aktivně podílel na jejich vypracování, případně se vyjadřoval k jejich obsahu. Ke všem listinám uvedeným ve výroku tohoto usnesení lze souhrnně konstatovat, že obsahují hledaná klíčová slova, která je spojují s vyšetřovanou trestnou činností organizované zločinecké skupiny,“ uvedl v rozhodnutí soud.

V kauze detektivové aktuálně stíhají třináct lidí. Obvinění padla kvůli údajné nezákonné manipulaci s insolvenčním řízením, ovlivňováním soudce či účelově zinscenovanému úpadku. Finančník Petr Sisák, Ivo Hala i další obvinění však odmítli, že by se dopustili nezákonností. „Od počátku obvinění policie odmítáme jako nepodložená, na tomto našem hodnocení se nic nemění,“ uvedl Kovařík.

„Nadto je postupem policie nepřípustně nahrazováno rozhodování soudu v obchodních věcech, které opakovaně dospívají k závěrům, jež jsou v rozporu se zjištěními policejního orgánu, na kterých je vykonstruováno obvinění,“ tvrdí k obvinění Hala.