Čtvrtina lidí nakažených HIV o tom ani neví. Kampaň propaguje častější testování i možnosti léčby

V Česku žije podle odhadů zhruba 700 lidí s virem HIV, kteří o své nákaze ani nevědí. Jde tak o čtvrtinu všech infikovaných. Česká společnost AIDS pomoc (ČSAP) proto chystá další kampaň, která má lidi přivést k testování. Při včasné a úspěšné léčbě totiž pacienti přestávají být po určité době nakažliví. Nejčastěji dochází k přenosu viru při nechráněném análním sexu, nejohroženější skupinou jsou gayové.

„Česko patřilo vždy k zemím s nižším výskytem nemoci. Zatímco v zahraničí ale počty nových pacientů klesají, u nás v posledních letech rostou. V Česku je přibližně 700 lidí, kteří o své diagnóze ani nevědí,“ varuje předseda ČSAP Robert Hejzák.

Některé západní metropole zaznamenaly v posledních letech masivní úbytek nově nakažených: v Londýně se snížil počet případů nové nákazy o 82 % a v San Franciscu o polovinu. Podle Hejzáka je to hlavně zásluhou rozšíření testování na virus HIV a také nasazení léčby.

Jenže Česko loni zaznamenalo rekordní počet nových nakažených. Testy odhalily vir u 286 lidí. Letos se zatím čísla pohybují trochu níž: od ledna do září přibylo podle údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS 194 pacientů s virem. Co se týče krajů, tak s velkým odstupem vede hlavní město, kde byl počet nových případů více než čtyřnásobný oproti Středočeskému kraji, který skončil na druhém místě. 

Nové případy HIV
Zdroj: ČT24

Šíření viru HIV a nemoci AIDS se u nás sleduje od poloviny 80. let minulého století. Nejdříve šlo řádově o desítky případů, v roce 1990 už překročil počet nakažených stovku, v roce 2000 to bylo pět set případů a v roce 2015 už lékaři evidovali přes 2500 nakažených. Za dobu sledování propukla nemoc AIDS u 570 pacientů – z toho 275 lidí zemřelo. 

HIV/AIDS v České republice
Zdroj: SZÚ

Nejrizikovější anální styk, při orálním sexu se vir přenáší jen výjimečně

Virus HIV má mnoho vlastností, které z něj činí jednu z největších hrozeb, jež lidstvo potkaly. Naštěstí není příliš odolný – mimo organismus hostitele v podstatě není schopen delší dobu přežít a obzvlášť nesnáší teplo; při teplotách nad 60 stupňů Celsia umírá.

V lidském těle se vir nejčastěji vyskytuje v tělesných tekutinách, zdaleka nejčastěji v krvi, spermatu, preejakulátu a také ve vaginálních sekretech. Lékaři ho sice našli také v dalších tělních tekutinách, ovšem jen v podprahovém množství, které není z hlediska přenosu viru důležité.

Do lidského těla se tedy může dostat čtyřmi způsoby: pohlavním stykem, sdílením injekčních stříkaček nebo krevní transfuzí a také z matky na plod (viz odkaz).

Nejčastějším způsobem přenosu viru HIV je nechráněný pohlavní styk, homosexuální i heterosexuální. Sliznice pohlavního ústrojí jsou totiž značně zranitelné. Platí přitom, že rektální sliznice je výrazně zranitelnější než sliznice vaginální, takže anální pohlavní styk (ať už mezi dvěma muži nebo mezi mužem a ženou) je pro přenos infekce rizikovější.

Možnost nákazy existuje vzácně také při orálním pohlavním styku, ovšem pouze v případě poranění v ústech nebo na pohlavním orgánu. Naopak při líbání se nakazit nelze. K riziku přenosu nedochází ani při normálním kontaktu s nakaženou osobou, třebaže jde o velmi blízkého člověka.

UDÁLOSTI: Řada lidí se nenechá vyšetřit, léčba přitom má výsledky (zdroj: ČT24)

Kampaň chce upozornit na možnosti léčby i preventivní testování

Organizace ČSAP chystá na prosinec pokračování kampaně, která má Čechy přivést k tomu nechat se otestovat. Do ulic českých měst vyrazí preventivní tramvaje či autobusy, kde zájemci získají informace o testování HIV, způsobech přenosu i kondomy. Koupí červené stužky pak mohou přispět na boj proti nemoci.

Sloganem letošní kampaně je heslo Jsem HIV pozitivní, nejsem nakažlivý – nejsem nakažlivá. Pokud se totiž podaří nemoc odhalit včas a rychle zahájit léčbu, tak mají pacienti šanci žít stejně dlouho jako HIV negativní lidé. Navíc přestávají být po určité době infekční pro své okolí.

„Léčba znamená i prevenci. Vzkaz je všude stejný: pokud se léčím, nepřenáším infekci. Je to ve prospěch všech. Každý z nás měl někdy sex bez kondomu,“ dodal Hejzák.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Česku zdravotní pojišťovny léčbu proplácejí: „Po užívání léků zhruba za půl roku dojde k potlačení virové nálože. Množení virů se tedy potlačí a nemohou napadat imunitu v těle, kterou si člověk udrží. Když viry potlačíme, můžeme říct, že je člověk prakticky neinfekční,“ vysvětluje lékař AIDS centra z Ústřední vojenské nemocnice Milan Zlámal.

Proti šíření viru HIV existují také preventivní tablety, ty ale v Česku hrazené nejsou. Měsíční dávka přípravků vyjde na několik tisíc korun.

Vzrušující přelom v léčbě: Nová protilátka útočí na tři důležité části viru

Do vývoje nových léků proti viru HIV se výrazně zapsalo i Česko: konkrétně pražský Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, kde působil chemik Antonín Holý. Ten stál za jedním z nejúčinnějších léků v boji s epidemií AIDS, díky čemuž ústav inkasoval na licenčních poplatcích miliardy korun.

„V květnu doběhl patent na nejlukrativnější sloučeninu profesora Holého, tenofovir, ale na některé další látky patenty pokračují,“ dodal ředitel ústavu Zdeněk Hostomský. 

Na celém světě je teď ve vývoji zhruba 40 látek na léčbu HIV nebo AIDS. Ve fázi klinického testování je pak 13 přípravků a jejich kombinací. Letos navíc vědci oznámili vývoj nového prostředku, jehož úspěšnost léčby je naprosto výjimečná. 

Nová protilátka je úspěšná univerzálně: díky tomu, že útočí současně na tři kriticky důležité části viru, není schopen jí odolávat. Látka je výsledkem spolupráce mezi US National Institutes of Health a společností Sanofi.

Že se jedná o „vzrušující přelom“, už potvrdila i International AIDS Society. Než se ale lék dostane do lékáren, bude ještě potřeba několik let počkat. Testy na lidech začnou sice už příští rok, ale musí být značně komplexní.

Celkovým trendem ve vývoji léků na HIV je snižování zátěže organismu pomocí nižších léčebních dávek a také omezování vedlejších účinků. Pracuje se i na vývoji vakcíny, což je ale zatím hudba vzdálenější budoucnosti.

  • Virus HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Nákaza má ale netypický průběh: do zhruba šesti týdnů po nákaze počet lymfocytů prudce klesá. Jenže pak se propad zastaví a situace se zlepšuje. Až po delší době zase začínají lymfocyty ubývat, což ale může trvat až osm let. Po této době pak obvykle propuká nemoc AIDS, která je bez léčby smrtelná do několika let.