Česká armáda chce napřesrok posílit v Afghánistánu i Iráku

Bečvář, Zeman a Stropnický o prioritách české armády v roce 2018 (zdroj: ČT24)

Armáda České republiky má v plánu příští rok zvýšit své zapojení ve spojeneckých operacích v Afghánistánu a Iráku. Na armádním velitelském shromáždění to uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Pokud početní navýšení vojenských misí odsouhlasí parlament, mohlo by do ciziny vyjet asi 650 českých vojáků.

Nárůst české přítomnosti na Blízkém a Středním východě je součástí tuzemských závazků kolektivní obrany, které generál Bečvář označil i za jednu z vojenských priorit pro nadcházející rok.

„V souladu s koaličními prioritami počítáme s navýšením angažovanosti v Afghánistánu a v Iráku. Celkový nárůst operací může v případě schválení příslušného mandátu Parlamentem ČR dosáhnout téměř 650 vojáků,“ oznámil náčelník generálního štábu.

V současnosti je na misích v Afghánistánu, Iráku a africkém Mali nasazeno pět set příslušníků tuzemských ozbrojených sil.

Reportáž: Česká armáda vsadí na drony (zdroj: ČT24)

Zeman: Armáda potřebuje osobnosti s organizačním talentem

Za priority na příští rok Bečvář označil také přípravu a výcvik vojsk a aktivních záloh. Poznamenal, že příští rok armáda počítá s příchodem dvou tisíc nových vojáků. Letos jich dosud podle něj přijala více než 2170 a naplněnost útvarů armády tak dosáhla 83 procent.

Armáda se chce soustředit i na výcvik aktivních záloh, které v posledních letech početně výrazně posílily na 2200 občanů. „Letošní nárůst o sedm set záložníků více než dvojnásobně přesahuje plány a očekávání,“ prohlásil Bečvář.

Vrchní velitel ozbrojených sil, prezident Miloš Zeman v souvislosti s dalším náborem poznamenal, že soustředění na čisté přírůstky nemusí tuzemskému vojsku stačit. „V armádě bychom měli usilovat o získávání nových osobností s organizačním talentem, neusilovat jenom o zvýšení početního stavu, ale také o to, aby zde byli talentovaní a nadšení lidé, kteří dokáží svoje manažerské schopnosti zúročit i v armádě,“ upozornil prezident.

Bečvář: Tempo růstu musíme udržet

Ostré kritiky se od Bečváře dočkaly nedostatečné armádní rozpočty před změnou bezpečnostní situace na východě Evropy (ukrajinská krize), které podle něj modernizaci armády prakticky zastavily.

Kdo dal této zemi mandát k tomu, že připustila postupné vyprázdnění armády na pouhých 16 300 vojáků, s nimiž jsme vstupovali do roku 2014? Kdo dal této zemi právo prakticky zastavit modernizaci armády? Kdo dal této zemi právo téměř rezignovat na financování vlastní obranyschopnosti?
Josef Bečvář
náčelník generálního štábu

Obrat nastartovaný Sobotkovou vládou ocenil, zároveň ale upozornil, že od něj nejde upustit. „Pro příští rok očekáváme nárůst finančních prostředků ve všech kategoriích výdajů, je zcela nezbytné tempo udržet, jinak popřeme práci a úsilí štábů v uplynulých třech letech.“

Prezident v této souvislosti podotkl, že v minulosti byl dvouprocentní závazek plněn a všichni to považovali za samozřejmost. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je reálné, aby dvě procenta byla dosažena v roce 2025. Upozornil, že navržený rozpočet ministerstva obrany na příští rok se blíží 60 miliardám korun. 

Vojsko se chystá pořídit víceúčelové vrtulníky a bojová vozidla pěchoty, vedle toho hodlá svůj arzenál rozšířit i o bezpilotní letouny. Nyní má k dispozici jen průzkumné bezpilotní prostředky, do roku 2020 by ale mělo do oblasti dronů, včetně těch s bojovými schopnostmi, investovat miliardu korun. V roce 2019 si také armáda zakoupí nové drony ScanEagle. Tyto stroje již nyní využívá v Afghánistánu, dostala je z USA. Nové budou stát řádově kolem 200 milionů korun.

Právě za drony ostatně dlouhodobě horuje prezident Zeman, podle kterého by měly být začleněny pod vzdušné síly, a ne pod pozemní jako dosud.

Povýšení pro Mevalda

Na začátku velitelského shromáždění armáda rovněž povýšila do hodnosti praporčíka čtyři novodobé válečné veterány, kteří byli v posledních letech zraněni v misích v Afghánistánu.

Vyšší hodnost získal Lukáš Hirka, který byl těžce raněn v září 2012 při raketovém útoku na základnu v Afghánistánu a nyní se věnuje charitativním aktivitám. Dalším povýšeným je praporčík Vladimír Šupa, který utrpěl vážná poranění v dubnu 2009 v provincii Wardak, když jeho vozidlo najelo na minu. V současnosti působí jako občanský lektor.

Povýšen byl i Ivan Vorel, který byl těžce raněn v květnu 2011 v Afghánistánu, když pod jeho vozidlem Iveco explodovala nálož. In memoriam se povýšení dočkal také Jaroslav Mevald, který nečekaně zemřel v první polovině listopadu.

Od roku 2001 bylo v Afghánistánu přišlo o život už deset českých vojáků, několik desítek dalších bylo vážně zraněno.

Čeští vojáci, kteří padli v Afghánistánu
Zdroj: ČT24