Při druhé volbě sněmovního místopředsedy má Fiala získat i hlasy z KSČM a ANO

Události: Před druhou volbou místopředsedy sněmovny má Fiala příslib hlasů z KSČM i ANO (zdroj: ČT24)

Při druhé volbě pátého místopředsedy sněmovny by měli pro předsedu občanské demokracie Petra Fialu zvednout ruku poslanci KSČM i ANO, kteří ho v první volbě minulý týden nepodpořili. Od SPD hlasy čekat nemůže.

Volba místopředsedy sněmovny je prvním bodem schůze, která začíná v úterý. Jedno místo ve vedení dolní komory zůstalo neobsazené potom, co na ustavující schůzi Fiala neuspěl, a to ani přesto, že volba proběhla ve dvou kolech. Kandiduje však znovu jako jediný uchazeč.

„Slyším ze všech stran, že budou respektovat poměrné zastoupení v Poslanecké sněmovně a pozici druhé nejsilnější strany. Minule to tak nebylo, uvidíme v úterý,“ říká před volbou Fiala, jehož ODS drží ve sněmovně druhý nejvyšší počet křesel.

V tajné volbě by mělo přijít více hlasů především z řad poslanců hnutí ANO a od komunistů. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik avizoval, že spolustraníky tentokrát před volbou vyzve k podpoře Fialy. A to i přesto, že občanští demokraté komunistického šéfa Vojtěcha Filipa na místopředsednický post minulý týden nepodpořili.  

Kolovratník: ANO čeká na Fialova slova

Obdobný důvod, proč při první volbě nedostal předseda ODS podporu poslanců ANO, naznačil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). „Moji kolegové a řada nováčků v klubu opravdu cítila velký problém a rozpor v tom, když se zástupci Demokratického bloku ve středu vymezovali proti nominaci Radka Vondráčka na pozici předsedy sněmovny,“ vysvětlil Kolovratník.

V pondělních Událostech, komentářích Martin Kolovratník prohlásil, že o podpoře pro Petra Fialu se budou poslanci hnutí ANO rozhodovat před volbou. Podle svých slov věří, že se poslanci hnutí dozvědí od předsedy ODS, s čím do funkce místopředsedy přichází. Poslanec ODS Marek Benda neví, proč by něco takového měl Fiala dělat, když nic podobného nemusel učinit nikdo z již zvolených místopředsedů sněmovny. Ani novopečený šéf TOP 09 Jiří Pospíšil si nepamatuje, že by kandidát na místopředsedu obcházel poslanecké kluby.

Kolovratník před druhou volbou místopředsedy PSP ČR: Čekáme na vystoupení Petra Fialy. Na plénu to stačí (zdroj: ČT24)

„Vůbec není potřeba chodit se doprošovat na klub. Možná by stačilo to minimum, kdybychom se od našeho předsedy poslaneckého klubu Faltýnka dozvěděli, že si s kolegy z ODS dal džentlemenskou kávu,“ soudí Kolovratník. Jako druhou variantu si umí představit, že Petr Fiala vystoupí na plénu a předloží své postoje třeba k EU. „Určitě pro náš klub pak nebude žádný problém rozhodnout se v jeho případě kladným způsobem,“ dodal Kolovratník.

Navzdory těmto výhradám by se ale tentokrát Fiala mohl dočkat i u nejsilnější sněmovní strany, šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek už minulý týden prohlásil, že pobídne své spolustraníky, aby předsedu ODS do vedení dolní komory vyslali.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek ale nevidí záruku ani v tomto příslibu. „On sám (Jaroslav Faltýnek) už před druhým kolem první volby řekl, že doporučí, nebo bude apelovat, přesnou formulaci nevím, na své poslance a pak tyto hlasy evidentně nepřišly,“ poznamenal šéf lidovců. 

Hnutí ANO ještě zřejmě prostřednictvím svého šéfa nedalo přesné noty, jak mají hlasovat jednotliví poslanci, tak uvidíme, jaké ty noty budou.
Pavel Bělobrádek
Bělobrádek v Devadesátce ČT24: Poslanci ANO budou hlasovat podle not předsedy (zdroj: ČT24)

O komisích zatím jasno není

Hned v úvodu schůze by také měli složit slib tři noví poslanci, starosta Milovic Milan Pour, lékařka Eva Matyášová (oba ANO) a někdejší starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek (STAN). V dolní komoře nahradí středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, bývalého senátora Jiřího Hlavatého (oba ANO), který se chce v lednových doplňovacích volbách na Trutnovsku vrátit do Senátu, a hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu (STAN). Mandátů se vzdali v pátek na závěr ustavující schůze.

S výjimkou postů právě pro tři poslance, kteří nahradí odcházející zákonodárce, je podle sněmovní volební komise jasno v rozdělení postů ve výborech. A pokud poslanci rozdělení odhlasují, začnou výbory ihned pracovat. Dohoda naopak nepanuje v otázce obsazení stálých komisí. Martin Kolovratník ale doufá, že se poslanci během středy dohodnou na plénu.