Základ programového prohlášení má Babiš hotový. Levici láká na vyšší důchody, pravici na nižší daně

Události. Body programového prohlášení má Babiš hotové (zdroj: ČT24)

Základní body programu chystané menšinové vlády hnutí ANO jsou podle Andreje Babiše hotové. Patří k nim nižší daně z příjmu, snížení DPH u potravin, vyšší důchody, elektronizace státní správy i výjimky z EET pro drobné živnostníky.

Vítěz voleb obejde poté, co se stane premiérem, se svým programem všechny sněmovní strany, aby si zkusil zajistit důvěru nebo toleranci. Pravici hodlá Babiš nabídnout snížení daní pro lidi s příjmy do 113 tisíc měsíčně, výjimky z EET pro živnostníky s obratem do půl milionu ročně, snížení DPH pro řemeslníky nebo zrušení superhrubé mzdy.

„O čem by chtěl jednat předseda strany, jehož hnutí není schopné zvolit ani podle poměrného systému do funkce místopředsedy sněmovny?“ odmítl již předem spolupráci šéf ODS Petr Fiala.

Zdanění náhrad církvím zatím Babiš nenavrhuje

Levicové strany láká Babiš na zvyšování důchodů. Pro příští rok schválila Sobotkova vláda zvýšení o 475 korun a Babiš v tom chce pokračovat. „Důchody jsou nízké a tomu chceme věnovat maximální prioritu. Chceme přidat důchodcům nad 85 let tisíc korun měsíčně,“ plánuje Babiš.

Vedle toho slibuje v programu vlády i vyšší platy pro učitele nebo pracovníky v kultuře, růst minimální mzdy nebo snížení DPH na základní potraviny.

Jenže zatímco za ČSSD potvrdil místopředseda sněmovny Jan Hamáček, že sociální demokraté nechtějí spolupracovat s vládou, v níž zasednou trestně stíhaní politici, a ani ji podporovat, podle komunistů je ANO pravicová strana.

„Pravicové ANO má minimální programový průnik s KSČM, takže my tu toleranci vidíme jedině v té nejtěžší krizi,“ tvrdí místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Jeho strana požadovala, aby v programovém prohlášení bylo i zdanění finančních náhrad církví. 

To ale Babiš v prohlášení nenavrhuje, i když tvrdil, že o tom uvažuje. „Nemáme to v programu, ale vždycky jsme to chtěli. Ať oni přijdou s nějakou kuchařkou a budeme se o tom bavit,“ vyzval komunisty Babiš.

Ad hoc podpora pro zákony se nejspíš najde

Hlasy pro vládu si budoucí premiér zatím nevyjednal ani u Pirátů, SPD, lidovců nebo Starostů. Ti ale stejně jako ostatní strany tvrdí, že budou podporovat ty Babišovy návrhy, které jsou v souladu s jejich programy.

„Programy stran měly jasné překryvy. A není to jenom digitalizace, ale i otázka vzdělávání,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jsme připraveni podporovat jednotlivé zákony, pokud budou dobře napsané a pokud budou v souladu s naším programem,“ dodává šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

O důvěru by se vláda mohla ucházet po Vánocích

Hlavním vchodem Strakovy akademie poprvé projdou noví ministři jmenování prezidentem nejspíš už v polovině prosince. Babiš chtěl předstoupit před sněmovnu s žádostí o důvěru do Vánoc. Teď si ale není jistý, jestli to stihne.

Právě prezident Miloš Zeman nyní určuje další postup. Na úterý si pozval Babiše na Hrad a očekává, že mu šéf ANO představí první verzi kabinetu.

O den později přijme současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) usnesení o demisi. „Toto usnesení poté, co ho vláda přijme a já ho jako předseda vlády podepíšu, bude doručeno na Pražský hrad,“ upřesnil premiér.

Prezident pravděpodobně 6. prosince jmenuje Babiše premiérem a zhruba o deset dní později by mohlo mít Česko novou vládu. „Přičemž v intervalu mezi 6. a 15. prosincem bych se jako obvykle sešel s kandidáty na jednotlivé ministry,“ plánuje Zeman.

Vláda by ještě letos mohla požádat poslance o důvěru. „Tuhle otázku budu muset konzultovat s budoucím premiérem. Teoreticky připadá v úvahu například čas mezi svátky,“ dodává předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Vznik nové vlády
Zdroj: ČT24