Liší se v ČR deal a politická korupce? Hledá se hranice

Praha – Místopředseda ODS Martin Kuba se v Otázkách Václava Moravce postavil za postoj předsedy strany Nečase, který označil rozdělování veřejných pozic za standardní součást stranické politiky. Jmenoval několik ilustračních případů z minulosti opozičních stran. Podle předsedkyně LIDEM Karolíny Peake musí mít dohody jistou hranici. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůrazňuje, že v případě tří obviněných exposlanců ODS došlo ke změně postoje, navíc sledujícího stranický program, výměnou za slíbené posty.

„Musím říct, že mám pocit, že rozdělování pozic ve veřejném prostoru, je opravdu do určité míry součástí politiky,“ prohlásil první místopředseda ODS Kuba. Připomněl třeba odchod Vladimíra Špidly (ČSSD) z pozice premiéra a umožnění vzniku vlády se Stanislavem Grossem v čele. Tehdy vláda odvolala z funkce eurokomisaře Pavla Teličku a místo něj vyslala právě Špidlu. „Šlo o umožnění určitého politického procesu s výměnou funkcí. To jsou velmi podobné věci,“ prohlásil Kuba se zřetelem na benefity, které pozice eurokomisaře přináší. Vzápětí se obrátil na předsedu ČSSD s otázkou, jaká budou jeho doporučení vůči představitelům pražské ČSSD, kteří si již nyní za podporu vlády TOP 09 na magistrátu říkají o pozice v dozorčích radách pražských podniků.

Sobotka reagoval na Špidlův případ tím, že tehdy jako premiér ztratil podporu ČSSD a prohrál hlasování o své podpoře na ústředním výboru strany. Respektoval to a odešel, aniž by to kdy čímkoli podmínil, v tom je podle Sobotky velký rozdíl. K záležitosti pražských spolustraníků už se nevrátil.

Současná aféra dokazuje, že vláda nastavila protikorupční mechanismy

Martin Kuba považuje za důležité zmínit, že poprvé právě současná koalice umožnila nezávislý postup policie a státních zástupců, které i vlády ČSSD v minulosti držely zkrátka. Vzala tím mimo jiné na sebe i riziko, že stíhání se obrátí i na lidi s ní spjaté, protože v žádné politické straně nejsou jen čistí lidé. Poukázal na případ Davida Ratha s tím, že strany samotné se dost dobře nemohou vyhnout tomu, aby do nich vstupovali lidé, kteří nejsou „jen andělé“.

Podle vicepremiérky Karolíny Peake mají politické dohody svou škálu. Případ Ivana Fuksy, který dostal za složení mandátu pozici vrchního ředitele Aerohodlingu s platem zhruba 150 tisíc korun, považuje za ukázku překročení hranice. Přesto souhlasí s tím, že vláda posílila nástroje k rozplétání korupce a personálně obměnila vedení státních zástupců i policie k posílení jejich nezávislosti. „Že se to dostalo až do špiček politiky, do kanceláře premiéra, je důkaz, že to celé zafungovalo,“ prohlásila.

Případ tří exposlanců ODS nastaví mez do budoucna 

S otázkou po hranici politické korupce je podle Sobotky spjata otázka politické kultury, a tam v případě tří obviněných exposlanců ODS rovněž podle něj došlo k překročení hranice. „Došlo k narušení limitů politické kultury, a jestli byl porušen zákon v tomto případě, bude muset rozhodnout soud… Do značné míry to bude i precedens z hlediska příštího chování politických reprezentací v této kultuře,“ zdůraznil předseda ČSSD. Soud podle něj rozhodne mimo jiné i o tom, zda je možné vázat změnu programového postoje v souvislosti s jedním konkrétním hlasováním.

  • Nečas ve sněmovně označil odchod tří exposlanců ODS z dolní komory a to, že získali nové funkce, za „vyvažující politický deal“, který je běžnou součástí politiky. „Tato politická praxe by neměla být kriminalizována,“ domnívá se Nečas, takto se podle něj o své členy postaraly všechny parlamentní strany v rámci politické dohody. Opak by znamenal nakročení „ke konci stranické politiky“. „Něco jiného by samozřejmě bylo, kdyby to bylo spojeno s nějakými finančními částkami, to již není součást standardních politických postupů,“ dodal.