TOP 09 povede Jiří Pospíšil, jeho zástupkyní se stala Pekarová Adamová

Sjezd TOP 09 vybral nového předsedu strany. Je jím Jiří Pospíšil (zdroj: ČT24)

V TOP 09 nedělí skončila slovy Miroslava Kalouska éra otců zakladatelů. Po dvou letech od chvíle, kdy nahradil v nejvyšší stranické pozici nyní čestného předsedu Karla Schwarzenberga, ho v čele strany na pražském sněmu vystřídal europoslanec Jiří Pospíšil. Získal 147 ze 177 hlasů. Na post předsedy kandidoval také člen regionálního výboru TOP 09 v Prostějově Pavel Němec. Dostal 13 hlasů. Statutární zástupkyní Pospíšila bude Pekarová Adamová.

Němec, čtyřiačtyřicetiletý radní a podnikatel z Plumlova, se do volby přihlásil přes svou prostějovskou organizaci. delegátům sdělil, že jeho zájem kandidovat odmítla olomoucká krajská organizace TOP 09, přičemž by se nemělo stávat, aby byli zájemci zašlapáváni.

„Zachránce je zde. V posledních dvou měsících slýchám, že není, kdo by se postavil Jiřímu Pospíšilovi jako protikandidát,“ vysvětlil Němec svoje pohnutky k účasti ve volbě.

Přihlásil se k stylu politiky, jaký vede Kalousek, a uvedl, že právě díky končícímu předsedovi se TOP 09 nakonec do sněmovny těsně dostala. Současně ale kritizoval předvolební kampaň TOP 09. Zaměření na kritiku šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana podle něj voliči neocenili.

Jako první s žádostí o podporu vystoupil Pospíšil

„Nejsem někdo, kdo odjel do Bruselu a nezajímá se o české politické dění,“ řekl Pospíšil v kandidátském projevu. Uvedl, že volební debakl musí TOP 09 vzít jako šanci k dalšímu vzestupu. Je podle něj třeba každodenní práce proto, aby strana své výsledky zlepšila.

Jeho cílem je úspěch v komunálních volbách příští rok. Europoslanec, který vstoupil do TOP 09 teprve před měsícem, poděkoval spolustraníkům, že mu dali šanci v politice působit v posledních letech, kdy v TOP 09 působil jako nestraník. „Budu-li zvolen, jsem připraven jezdit po České republice, podpořit a pomoct každému z vás, kdo bude kandidovat,“ slíbil Pospíšil.

„Žádný spasitel neexistuje,“ varoval ohledně jednoduchých receptů na návrat voličů ke straně. Odmítl jako mýtus tvrzení, že tradičním politickým stranám odzvonilo. „Politika bez politických stran je politika, která vede k oligarchům a totalitě,“ dodal.

Současně ale vyzval kolegy z regionů, aby oslovovali i sympatizanty strany s návrhem na zařazení na kandidátku TOP 09. Navrhl také, že by měli politici v krajích usilovat i o koaliční spolupráci s podobnými subjekty. Zvláštní význam přikládá Pospíšil volebnímu výsledku TOP 09 v hlavním městě. „Pražský volební střet bude mít obrovskou symboliku,“ uvedl s tím, že čtvrté místo TOP 09 ve sněmovních volbách nebylo v metropoli žádným vítězstvím.

Nevím, zda očekávání spojená s panem Pospíšilem nejsou větší, než reálné možnosti, které má. Problém TOP 09 není primárně personální, ale problém s programem a společenskou objednávkou. TOP 09 je v určitém ne příliš lichotivém postavení, protože po jejím programu, tak jak ho nabízí, není v české společnosti zájem.
Lukáš Valeš

Bývalý předseda Kalousek mluvil také o nutnosti posílení sítě místních organizací. Podle politologa Lukáše Valeše je to nejbližší výzva, která před novým předsedou stojí, nicméně upozorňuje, že TOP 09 se nepodařilo vytvořit rozsáhlou členskou základnu ani v době, kdy byla na vrcholu. Otázkou tak je, zda je to reálné, protože když se zákládá pobočka politické strany, potřebujete mít lidi, kteří straně věří a jsou ochotni směrovat do této většinou nehonorované práce čas a energii.

„Top 09 je pražskou stranou, obávám se, že to je správný záměr bodovat v komunálních volbách, ale myslím, si že podle dlouhodobého trendu, který už trvá osm let, ani v těchto volbách TOP 09 neuspěje,“ míní Valeš. Ale každopádně si nedokáže vůbec představit, jak bude v Bruselu nový předseda vést stranu, která je v krizi a potřebuje stoprocentní nasazení. „Ale to už je věc Jiřího Pospíšila a jeho strany,“ dodává.

Kalousek znovu nekandidoval

Kalousek se rozhodl o funkci znovu neusilovat po volební prohře koncem října. Koho ve volbě podpoří, nechtěl přiblížit. „Nezaložil jsem firmu, založil jsem demokratickou stranu, ve které probíhají demokratické procesy. Ať bude zvolen kdokoli, může počítat s mojí pomocí,“ řekl.

Kandiduje podle něj deset úctyhodných jmen. Před měsícem uvedl, že u Pospíšila vidí problém v jeho minulosti v ODS, podle kuloárů chtěl, aby nejvyšší stranickou funkci přebrala Pekarová Adamová, která ale plánuje rodinu a cítí se pouze na funkci prvního místopředsedy.

Kalousek nyní předsedá sedmičlennému poslaneckému klubu TOP 09, což mu dává přednostní právo vystupovat na plénu sněmovny.

„Z vysoké politiky neodcházím. Končí pro mne nějaká výrazná životní etapa, kdy otcové zakladatelé založili stranu. Já jsem devět let poctivě v pozicích místopředsedy a předsedy dbal o každodenní demokratický provoz. Není tajemstvím, že v té funkci prvního místopředsedy jsem o ten každodenní provoz pečoval zejména já. Je to pro mne ukončení etapy, kdy mne ta práce nesmírně bavila a měl jsem ji velmi rád,“ řekl s tím, že není sentimentální.

Ve vedení jsou Pekarová Adamová, Czernin, Ženíšek, Kučera a Vitula

Statutární zástupkyní nového předsedy bude dosavadní místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Ve volbě získala poslankyně blízká končícímu předsedovi Miroslavu Kalouskovi 140 hlasů ze 173 odevzdaných lístků. Pro jejího protikandidáta předsedu karlovarské organizace TOP 09 Lukáše Otyse odevzdalo hlas 33 delegátů.

„Budu pracovat na tom, abychom v Poslanecké sněmovně byli slyšet. Budu pracovat na tom, aby TOP 09 byla i nadále soudržná,“ slíbila Pekarová Adamová v kandidátském projevu. Chce, aby si lidé TOP 09 spojovali s řešením svých každodenních starostí.

Končící sněm zvolil do nejužšího vedení dále Tomáše Czernina, Marka Ženíška, Michala Kučeru a Jana Vitulu. Podle Pospíšila je to mix osobností se zkušenostmi z různých pater politiky – reprezentují celostátní politiku, regiony i expertní rovinu.

Pekarovou nazval Pospíšil během tiskové konference první dámou TOP 09 a velmi viditelnou političkou, očekává od ní, že bude v Poslanecké sněmovně hájit zájmy strany spolu s nyní již bývalým předsedou Miroslavem Kalouskem. Jan Vitula jako šéf jihomoravské organizace by měl zvednout zájem o TOP 09 na Moravě, kde strana ztratila v posledních letech sympatizanty.

Skutečnost, že senátor Tomáš Czernin získal na sněmu nejvíc hlasů, podle Pospíšila svědčí o tom, že TOP 09 vnímá význam horní komory. Pospíšil nazval Senát pojistkou demokracie.

Kučera, v uplynulém období šéf poslaneckého klubu TOP 09, který neobhájil mandát, podle něj s Ženíškem reprezentují odborné zázemí strany. Ženíšek je zahraniční expert TOP 09, Kučera odborník na hospodářství a dopravu.

Do širšího předsednictva sněm zvolil předsedu liberecké krajské organizace Františka Gábora, jihočeského krajského místopředsedu Pavla Klímu, bývalého poslance a bývalého ředitele Lesů ČR Jiřího Olivu, exposlance Jiřího Skalického a náměstka olomouckého hejtmana Aleše Jakubce.