Petr Fiala: Babiš s nikým o koalici nejednal, k menšinové vládě míří od počátku

Petr Fiala v Interview ČT24: Všechno směřuje k jednobarevné vládě Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Za ukázku síly a především existence hlasovacího bloku ANO, SPD a KSČM považuje předseda ODS Petr Fiala své nezvolení do vedení Poslanecké sněmovny. V Interview ČT24 dal najevo své přesvědčení, že k vytvoření takového bloku, o který se možná opře i s menšinovou vládou, směřoval Andrej Babiš celou dobu od voleb. Míní, že šéf ANO nikdy neměl zájem vážně jednat o koalici.

Petr Fiala srovnal v Interview ČT24 povolební dění v Česku a Německu. Zatímco u západních sousedů probíhala velmi detailní jednání expertních týmů – ze kterých nakonec nic nebylo, a rozhovory pokračují dále na jiném půdorysu – v Česku již týden po volbách od Andreje Babiše zaznělo, že si raději než koalici sestaví menšinovou vládu.

S ODS, která skončila ve volbách druhá, Babiš podle Fialy o vládě nikdy nejednal. „Andrej Babiš vytváří dojem, že nemohl s nikým jednat, protože nikdo nechtěl, a že on musí hledat nějakou podporu. Ale jaká je skutečnost? Skutečnost je taková, že deset dní po volbách jsme se všichni dozvěděli, že Andrej Babiš bude sestavovat menšinovou vládu, že se to líbí panu prezidentovi a že jde tímto směrem,“ řekl Petr Fiala.

Předseda ODS však uznal, že již jeho předvolební vyjádření mohla Babiše od jednání o vládě s občanskými demokraty odradit. „My jsme už před volbami řekli, jaké jsou naše podmínky pro vstup do vlády, co jsou překážky a proč nebudeme vyjednávat s hnutím ANO o vládě. Ale nejsme tu jenom my,“ poznamenal.

Babiš podle všeho nejednal o sestavení vlády ani s nikým jiným, dokonce ani se svými stávajícími koaličními partnery, tedy ČSSD a KDU-ČSL, s nimiž by přitom udržel ve sněmovně většinu. „Asi by bylo logické, kdyby Andrej Babiš řekl: Pojďme pokračovat, pojďme se domluvit na vládě. Ale od ČSSD i KDU-ČSL slyšíte, že žádnou nabídku nedostali, že s nimi nejednal,“ míní předseda ODS.

Výzva k jednání o vládě ANO a ODS přesto zazněla, a to na sněmovním plénu přímo od Andreje Babiše. Tu však vnímá Petr Fiala jako neupřímnou, odkázal přitom na páteční volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny. „Všichni viděli, jak mě Andrej Babiš ve středu ve sněmovně vyzval: ‚Pane Fialo, pojďte jednat o vládě, chceme jednat o vládě s ODS.‘ O dva dny později mně jeho hnutí nedá hlasy ani na místopředsedu Poslanecké sněmovny. Toto je způsob jednání Andreje Babiše, je to jenom mediální hra,“ uvedl Petr Fiala.

Nezvolen místopředsedou. Důkaz existence Babišova bloku?

Jak Petr Fiala zdůraznil, k jeho zvolení do vedení sněmovny by stačily osamocené hlasy ODS a ANO. Od Babišova hnutí je však nedostal, podpořilo jej pouze 83 poslanců. Zatím ve všech případech se naopak hlasování ANO shodovalo se smýšlením SPD a komunistů – díky jejich hlasům ještě spolu s hlasy Pirátů se předsedou Poslanecké sněmovny stal Radek Vondráček, již bez Pirátů pak prosadili Stanislava Grospiče (KSČM) do čela mandátového a imunitního výboru a bez problémů se také dostali do vedení sněmovny zástupci SPD a KSČM.

Předseda ODS hovoří o „hlasovacím bloku“ ANO s SPD a KSČM, ačkoli to předseda SPD Tomio Okamura odmítl. Sám tvrdí, že s Andrejem Babišem žádnou dohodu nemá – a že Fialu do místopředsednické funkce nepodpořil proto, že za SPD nikdo z ODS s takovou žádostí nepřišel. To však Fiala zpochybnil: „Viděli jsme celý týden, jak probíhala schůze a kdo s kým hlasoval. Pan Okamura, ať se mu to líbí, nebo nelíbí, se stal satelitem hnutí ANO. Z toho se nevymluví.“

Petr Fiala se nicméně chystá kandidovat na příští schůzi na místopředsedu sněmovny znovu s tím, že jej k tomu vyzval klub občanských demokratů a nominoval ho Demokratický blok. „Nevím, jestli tu byl případ, že by reprezentant druhé nejsilnější strany nebyl zvolen do vedení Poslanecké sněmovny,“ podotkl přitom.

Pro Demokratický blok, jak se nazývá spojený poslanecký klub ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, bude ovšem znamenat zvolení pátého místopředsedy sněmovny a předsedů zbývajících výborů také poslední počin jeho existence. Fiala zopakoval, že vznikl pouze pro účely volby sněmovních orgánů a dále fungovat nejen nebude, ale ani nemůže.

„Demokratický blok má jasně vymezený cíl a dobu trvání. Jestli se ukáže, že jsme schopni na jiných věcech spolupracovat třeba jiným způsobem, to se teprve ukáže. Je možné o spolupráci přemýšlet,“ ujistil předseda ODS.

Babiš poprvé, podruhé, potřetí

Zda budou i nadále pospolu hlasovat ANO s SPD a KSČM, zatím není jasné. Zásadní přitom bude hlasování o důvěře vládě. Petr Fiala naznačil, že z hlediska české demokracie by bylo lepší, kdyby Babiš podporu SPD a komunistů získal. „Líbit se nám to nebude, ale musíme to akceptovat,“ poznamenal.

Za skutečnou hrozbu ale považuje případný vývoj, který by vedl k dlouhodobému vládnutí bez důvěry. „Víme, že (Andrej Babiš) od prezidenta Zemana dostane druhý pokus a má zvoleného v čele Poslanecké sněmovny svého člověka pana Vondráčka, od kterého dostane ještě třetí pokus. To je situace, která není dobrá z hlediska parlamentní demokracie,“ uzavřel.