Nagyovou odhalili při prověřování Grygárka a Janouška

Praha - K odhalení údajné trestné činnosti kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové se policisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky či Iva Rittiga a prověřování jednání tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka, kterého policie podezírala ze zneužití pravomoci. Vyplývá to z usnesení o zahájení trestního stíhání Nagyové, které zveřejnil server E15.cz.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zahájil trestní řízení 6. ledna 2012. Grygárka „společně s dalšími úředními osobami“ podezíral ze zneužití pravomoci, které mělo spočívat v úmyslném nesplnění jeho pracovní povinnosti. Zároveň prověřoval podezření z trestného činu sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky a legalizace výnosů z trestné činnosti, kterých se měli dopustit Janoušek, Hrdlička, Rittig, Jiří Toman a další osoby jako organizovaná zločinecká skupina.

Ivo Rittig a Roman Janoušek
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Na konci listopadu policisté úkony trestního řízení rozšířili. Při prověřování těchto podezření totiž údajně zjistili, že premiérova spolupracovnice Nagyová iniciovala protiprávní sledování jeho manželky a následně toto sledování usměrňovala. Kauzu od samého počátku dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kam věc z Prahy přesunulo Nejvyšší státní zastupitelství právě kvůli tomu, že pražského žalobce Grygárka policie podezírala z trestné činnosti. Při čtvrteční razii policisté zasahovali i u Grygárka.

Nagyová čelí v jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení. Ve druhém případě je obviněna z organizátorství k trestnému činu zneužití pravomoci úřední osoby. Kvůli soukromému zájmu prý nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, dále zaměstnankyně a řidič Úřadu vlády, bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany. 

Média spojila Grygárka s Janouškem již v roce 2011. Muži spolu údajně jednali v době, kdy vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů vztahujících se k Janouškovi. Stanislav Mečl, který dočasně vedl pražské vrchní státní zastupitelství, kvůli těmto kontaktům vyzval Grygárka k rezignaci. Vyčítal mu i pochybení v kauzách, například v případu Mostecké uhelné společnosti. Grygárek nakonec ve funkci skončil loni v červnu společně se svým šéfem Vlastimilem Rampulou.

Libor Grygárek
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

Rittig a Janoušek jsou v zahraničí

Policie při včerejší razii zasahovala i v kancelářích a domovech Rittiga a Janouška. Ti jsou momentálně v Chorvatsku, obviněni zatím nebyli. Od Janouška si policisté odnesli CD a asi 150 tisíc korun v hotovosti, z Rittigovy kanceláře pak pytle dokumentů a počítače. 

Policie zasahovala i v podniku Lesy ČR. ČT zjistila, že si odtud kriminalisté odnesli smlouvu, díky které Rittigova firma získala miliony korun za vytvoření etického kodexu a rádce k rozpočtovým plánům. Nadační fond proti korupci navíc Rittiga obvinil, že na jeho účty přicházely desítky milionů za provize z pražského dopravního podniku. Rittig to popřel. 

Firmy Romana Janouška, blízkého přítele bývalého pražského primátora Pavla Béma, v minulosti čerpaly peníze např. ze zakázek Všeobecné zdravotní pojišťovny. Janouškem ovládaná společnost Tardus také získala bez výběrového řízení velký podíl v reklamní agentuře Českých drah. Kriminalisté mají nyní v ruce dokumenty k pražským stavebním zakázkám z dob Bémova primátorování. Policie si pochvaluje, že získala velmi cenné materiály, které by ji mohly posunout ještě dál.