TOP 09 zůstává v koalici. Shazujete celou sněmovnu, hřímá Zaorálek

Praha - Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ve sněmovně prohlásil, že TOP 09 je i v současné situaci připravena pokračovat ve vládní koalici. Premiér Petr Nečas (ODS) se však musí zbavit zaměstnanců Úřadu vlády, které policie obvinila. Proti tomu ostře vystoupil místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek, který připomněl, že kauzy, které ÚOOZ vyšetřuje, spojuje právě blízká spolupracovnice premiéra Jana Nagyová.

„Nic z toho, co se stalo, nás netěší, je evidentní, že to je značný problém. Na druhou stranu zbaví-li se pan předseda vlády všech lidí, kteří byli a budou obviněni na Úřadu vlády, nemáme důvod mu nevěřit, že on sám se nedopustil ničeho nečestného. A pokud další vyšetřování neukáže další závažné skutečnosti, nemáme důvod snižovat svoji důvěru v předsedu vlády Nečase, destabilizovat vládu a jsme připraveni pokračovat,“ uvedl ministr Kalousek.

Schwarzenberg: Nosíme jistou spoluodpovědnost

Také podle předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga není nynější situace dostatečným důvodem k tomu, aby koaliční vláda padla. Podle šéfa koaliční strany by konec vlády měl nastat ve chvíli, kdy se prokáže, že Nečas věděl o tom, že šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová úkoluje Vojenské zpravodajství. „Kdyby o tom opravdu nebylo pochyb, tak by bylo zapotřebí, aby odstoupil. Kdyby o tom věděl, či nedejbůh vydal pokyn, pak by to bylo jasné,“ prohlásil vicepremiér.

Karel Schwarzenberg spí během projevu Miroslava Kalouska
Zdroj: ČT24

Podle Schwarzenberga je důležité uvědomit si konsekvence případného konce vlády. „Musíme vědět, opravdu, co by potom následovalo,“ poznamenal. V této chvíli jde podle něj o stát a není důležité to, co by bylo nejvýhodnější pro TOP 09. „Nosíme jistou spoluodpovědnost za vládu, to mi nikdo neodpárá… My byli v té koalici a také jistou odpovědnost nosíme,“ poznamenal ministr zahraničí.

Imobilizace Vojenského zpravodajství?

Premiér Nečas již oznámil, že nevyslyší výzvy opozice k odstoupení. O roli Nagyové se v projevu vůbec nezmínil. Ve sněmovně dále řekl, že odchod tří exposlanců z ODS z dolní komory a to, že získali nové funkce, není důvod ke kriminalizaci. Nečas ve vystoupení zkritizoval postup policie i v souvislosti se zadržením šéfa a exšéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy a Ondreje Páleníka. Jde prý o fatální poškození České republiky.

Zásah na Vojenském zpravodajství kritizoval také ministr Kalousek. Podle něj došlo k imobilizaci Vojenského zpravodajství a k poškození zájmů České republiky. Podle něj se tímto mediálně zveřejněným zásahem mezinárodní důvěra v české zpravodajské služby „limitně přiblížila nule“.

  • „Jsme si naprosto jisti, že vedeni zásadou přiměřenosti musely orgány činné v trestním řízení místo relativně diskrétního sdělení obvinění učinit takovýto mediální humbuk a sdělit okamžitě do celého světa, že Česká republika má zatčeny dva vysoké důstojníky své zpravodajské služby?“ ptá se Kalousek.

„Musíme si klást otázku, zda zásah byl nutný vzhledem k podezření, nebo podezření bylo záminkou k zásahu ve Vojenském zpravodajství?“ uvedl Kalousek. Místopředseda TOP 09 vyzval sněmovnu k tomu, aby si kladla otázku, proč policie zasáhla najednou v několika různých kauzách, které spolu podle něj nijak nesouvisí.

Na kauzu reagují i spojenci Česka. Jeden z představitelů NATO dnes vyjádřil přesvědčení, že ČR dostojí svým závazkům v organizaci. Řekl také, že jde o vnitropolitickou záležitost. Události v Česku sleduje také Evropská komise, ale zdrží se veškerých komentářů.

Zaorálek: Tohle je oddalování konce!

Proti tomu ostře vystoupil místopředseda opoziční ČSSD Lubomír Zaorálek. „To, co spojuje obě ty kauzy, je osoba vrchní ředitelky a nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase. To bylo přeci řečeno naprosto jasně,“ připomněl brífínk státních zastupitelů Zaorálek.

Lubomír Zaorálek (ČSSD)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK
  • „Tohle je oddalování konce. A zlé je, že shazujete celou sněmovnu. Zatahujete do toho i nás. Neschopnost sněmovny, která ručí za zákonnost, na tohle reagovat, ukazuje, že celá země je neschopná. Ostuda bude pokračovat,“ hřímal před poslanci Zaorálek.

Zaorálek prohlásil, že kauza dosvědčuje propojení nejvyšší politky a organizovaného zločinu: „Teď s tím vystoupí nejvyšší státní zástupce, řekne, že to propojení existuje, máme na to důkazy. A vy řeknete, že to je mediální směs?“ komentoval slova Nečase a Kalouska.

Po vystoupeních, která trvala půldruhé hodiny, byla schůze sněmovny až do úterý přerušena.

Podívejte se na projevy Miroslava Kalouska a Lubomíra Zaorálka: