Policejní zásahy spojuje osoba Nagyové, počet obviněných poroste

Praha – Policie v posledních dnech zasahovala v kauzách, které spojuje osoba ředitelky premiérova kabinetu Jany Nagyové. Trestní řízení se týká dvou skutků. První je spojený s Vojenským zpravodajstvím. Nagyová měla požádat o sledování tří civilních osob. Druhý se týká tří někdejších poslanců ODS, kteří se podle žalobců měli vzdát mandátu poté, co jim bylo „přislíbeno konkrétní plnění“. Kauzu dozorují žalobci v Olomouci, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel i pražský žalobce Libor Grygárek. Zatím bylo obviněno sedm osob, na všechny bude podán návrh na umístění do vazby. Počet obviněných ale není konečný. „Podezření na další osoby máme. K tomu, abychom mohli vstoupit do další fáze, jsme potřebovali tuto třídenní realizační akci a zajištění dalších materiálů,“ uvedl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Zároveň odmítl spekulace, že by policie jednala na politickou objednávku.

Nagyová měla Vojenské zpravodajství požádat o sledování tří civilních osob z jejího okruhu. Jména těchto lidí žalobci odmítli zveřejnit, údajně je ale mezi nimi Nečasova manželka Radka. „Konkrétními pracovníky Vojenského zpravodajství bylo této žádosti vyhověno přesto, že k tomuto postupu nedal souhlas ministr obrany, jak vyžaduje zákon,“ uvedl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Motiv počínání Nagyové policie díky důkazům zná, nechtěla ho ale konkrétně sdělit. Náměstek vrchního žalobce v Olomouci Pavel Komár pouze uvedl, že byl soukromého charakteru.

Nagyová je v této části kauzy obviněna z organizování trestného činu ze zneužití pravomoci úřední osoby, současně s ní jsou obviněni i dva pracovníci Vojenského zpravodajství pro zneužití pravomoci úřední osoby. „Je obviněn i bývalý vedoucí pracovník tohoto úřadu pro tentýž trestný čin,“ dodal Ištvan. Vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul je tak zřejmě jediný z osmi zadržených, který obviněn nebyl. Jméno sedmého obviněného do dnešního dne známé nebylo, podle serveru E15.cz jde o plukovníka z Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka.  

Pavel Komár, náměstek vrchního žalobce v Olomouci: „Vedeme jedno velké společné trestní řízení, které zahrnuje jak fázi prověřování, tak i trestního stíhání. V obou vystupuje paní Nagyová. Figuruje tedy i v trestní věci korupčních deliktů, podplácení a přijímání úplatku.“

Podstatou druhého skutku je podle Ištvana skutečnost, že tři tehdejší poslanci ODS se vzdali poslaneckého mandátu, a umožnili tak přijetí vládního daňového balíčku poté, co jim „s největší mírou pravděpodobnosti bylo přislíbeno konkrétní plnění, na které neměli nárok“. Mělo jít o funkce v organizacích spadajících pod stát, konkrétně žalobci zmínili České dráhy, Čepro a Český Aeroholding. Osoby spojené s organizací tohoto skutku jsou stíhány pro korupční trestné činy podplácení a přijímání úplatku. „V současné době došlo k obvinění dvou bývalých poslanců, třetí poslanec z technických důvodů zatím obviněn nebyl,“ doplnil Komár.

Bývalým poslancům měl údajně výhody nabízet sám Nečas

Kdo poslancům výhody nabízel, je předmětem dalšího vyšetřování. Podle serveru iDNES.cz to byl přímo premiér. „Premiér Petr Nečas dal po 18. 9. 2012 prostřednictvím Jany Nagyové a Romana Bočka třem poslancům slib, který se týkal poskytnutí úplatku formou významných postů,“ stojí podle serveru v policejním usnesení, které předali vyšetřovatelé některým z aktérů současné politické krize. Policisté měli vycházet z odposlechů a SMS, které si mezi sebou vyměňovali Nečas, Boček, Nagyová a poslanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. „Vyšetřovatelé nevyvrátili, že se zajímají o samotného premiéra, pouze to nemohli potvrdit, protože má imunitu. Je velmi pravděpodobné, že v nejbližších hodinách dorazí do Poslanecké sněmovny žádost o jeho vydání,“ řekl ve Studiu ČT24 reportér iDNES.cz Tomáš Syrovátka.

Obvinění státní úředníci
Zdroj: ČT24

Policie zvolila datum zásahu poté, co se k ní donesly informace, že jeden z obviněných má opustit Českou republiku. „Z toho důvodu jsme v ten okamžik přistoupili k zadržení a spustili jsme celou realizaci… Objevovaly se spekulace, že nám někdo ujel nebo uletěl do zahraničí. Z našeho pohledu byli zadrženi všichni, kteří měli být zadrženi,“ uvedl šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Policie zadržela celkem osm osob. „Po vyhodnocení výslechů bylo následně dozorovým státním zástupcem rozhodnuto o obvinění sedmi zadržených,“ upřesnil Ištvan. Žalobci navrhli uvalit na všechny vazbu. Důvodem je obava, že by na svobodě ovlivňovali svědky. Všichni obvinění s policií spolupracují a vypovídali. Počet obviněných ale podle žalobců ještě vzroste.

Policisté Nagyovou odhalili při prověřování Grygárka a Janouška

Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kam ji přidělilo Nejvyšší státní zastupitelství. „Důvodem delegace kauzy do Olomouce byla skutečnost, že od počátku trestního řízení existovalo podezření, že se jedná o trestnou činnost, na které se měl podílet mimo jiné i žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ řekl na brífinku Petr Šereda z olomouckého zastupitelství. Pavel Komár z VSZ Olomouc upřesnil, že jde o tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka.

Policie se případem začala zabývat na počátku roku 2012. Rozsáhlému policejnímu zásahu ÚOOZ předcházelo prověřování organizované zločinecké struktury, která měla fungovat na základě klientelistických vazeb. „Cílem těchto vztahů byl zisk a určitý podíl vlivu na státních a polostátních organizacích,“ řekl na brífinku Šlachta. Podle serveru E15.cz z usnesení o zahájení trestního stíhání Nagyové vyplývá, že se k ní policie dostala právě přes sledování této skupiny složené z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky či Iva Rittiga. Prověřovalo se i jednání Grygárka, kterého policie podezírala ze zneužití pravomoci.

Šlachta: Podezření na další osoby máme. Potřebovali jsme zajistit další materiály

Kriminalisté provedli 31 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, v bezpečnostních schránkách a trezorech zajistili 120 až 150 milionů korun v hotovosti a desítky kilogramů zlata. Vyhodnocení dalších zadržených materiálů zabere podle Šlachty několik měsíců: „Podezření na další osoby máme. K tomu, abychom mohli vstoupit do další fáze, jsme potřebovali tuto třídenní realizační akci a zajištění dalších materiálů… Shromážděné materiály jsou pro nás velmi cenné a budou důležité pro náš další postup,“ dodal Šlachta. Policie v předchozích dnech zasahovala mimo jiné v kancelářích pražských podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška.