Nagyová si měla objednat sledování Nečasovy ženy

Praha - Kauzu sledování osob Vojenským zpravodajstvím a korupce trojice poslanců spojuje šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová, oznámilo olomoucké vrchní státní zastupitelství. Blízké spolupracovnici předsedy vlády Petra Nečase (ODS) hrozí až pět let vězení. K odhalení údajné trestné činnosti kolem šéfky premiérova kabinetu se podle deníku E15 policisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky či Iva Rittiga a prověřování jednání tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka.

Šéfka kabinetu premiéra Nečase Jana Nagyová čelí obvinění z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pracovnice Úřadu vlády nechala vojenské zpravodaje sledovat konkrétní osoby, k čemuž nedal souhlas ministr obrany. Na tiskové konferenci to uvedl šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan.

Bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, nynější ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a další vojenský zpravodaj sledovali premiérovu ženu, prozradil Páleníkův obhájce Tomáš Sokol.

Nagyová podle Ištvana žádala po Vojenském zpravodajství informace, které byly mimo zákonem vymezenou působnost zpravodajců. „Konkrétní pracovníci zpravodajství“ žádosti vyhověli, což vedlo ke sledování několika konkrétních fyzických osob bez vědomí ministra obrany, ačkoliv zákon jeho souhlas vyžaduje. Získané poznatky pracovníci předali Nagyové, přestože zákon ukládá, že tyto informace může dostávat výlučně ministr.

Pro server Lidovky Sokol doplnil, že podle policie Nagyová nechala Nečasovu manželku Radku sledovat loni v říjnu, a to po dobu deseti dní. Podle dokumentu zveřejněného deníkem E15 Nagyová premiérovi říkala o svém podezření, že je mu jeho žena údajně nevěrná. Vrchní státní zastupitelství nechtělo motivy jednání Nagyové komentovat, naznačilo však, že šlo o důvody soukromé. Spolu s Nečasovou byli sledováni i správkyně Hrzánského paláce a vládní řidič.

Jednou z prověřovaných variant je i ta, že premiér Nečas věděl o údajně nezákonném jednání šéfky své kanceláře Jany Nagyové, uvedl Ištvan. Premiérova pracovna údajně nebyla předmětem sledování. Podle policie Nagyová informovala premiéra Nečase o jedné schůzce se zpravodajci, která se měla týkat sledování zaměstnanců Úřadu vlády. Usnesení o zahájení trestního stíhání však premiéra nezmiňuje jako aktivního účastníka této trestné činnosti.

Server E15.cz zveřejnil část usnesení o zahájení trestního stíhání

Týká se obvinění Nagyové a dalších tří lidí kvůli sledování manželky předsedy vlády a dvou zaměstnanců úřadu vlády Vojenským zpravodajstvím:

  • kdo byl obviněn: šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová (média už v minulosti spekulovala o jejím vztahu s Nečasem), ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, jeho předchůdce ve funkci a nynější šéf Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník, zpravodajec vojenské tajné služby Jan Pohůnek.
  • z jakého trestného činu jsou stíháni: všichni jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, Nagyová z organizování tohoto činu.
  • co konkrétně podle usnesení o zahájení trestního stíhání spáchali: Nagyová zosnovala sledování Radky Nečasové „v úmyslu opatřit sobě neoprávněný prospěch spočívající v získání osobních informací o Nečasové“. Využila přitom svého vlivu vyplývajícího zejména z osobního poměru s předsedou vlády. Sledovat nechala také další dva zaměstnance úřadu vlády - svého řidiče Jiřího Pertla a jeho přítelkyni a správkyni Hrzánského paláce Alenu Hegrovou. Sledování zařídili tehdejší šéf Vojenského zpravodajství Páleník, po jeho odchodu tuto činnost převzal Kovanda, podílel se také Pohůnek.
  • motiv jednání Nagyové: Policisté považují za motiv jejího jednání snahu zabránit spekulacím novinářů o vztahu s Nečasem, k čemuž by prý mohlo přispět zjištění, že řidič Nagyové Pertl často služebním vozem přijíždí k úřadu vlády (Hrzánskému paláci), kde premiér bydlí. Nagyová údajně chtěla zabránit také spekulacím o svých majetkových poměrech.
  • jak policisté na sledování přišli: Policisté se o trestné činnosti dozvěděli při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z Romana Janouška, Tomáše Hrdličky, Iva Rittiga či Jiřího Tomana a prověřování jednání tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka, kterého policie podezírala ze zneužití pravomoci
  • některé poznatky, které podle policie vyplývají z odposlechů: Nagyová vyslovovala podezření o manželské nevěře ze strany Radky Nečasové. Nagyová vyvíjela nátlak na Nečase s cílem dosáhnout rozvodu jeho manželství
  • co se v usnesení píše o roli Nečase: „Dne 11. března 2013 v hovoru s RNDr. Petrem Nečasem Mgr. Jana Nagyová sděluje, že měla zásadní rozhovor s generálem, kterému dala 'ty věci', aby to zajistil on, aby oni nepostávali někde s taxíkem.“


Petr Nečas se s manželkou rozvádí. O rodinných problémech šéfa vlády a ODS se však mluvilo již dříve. Bulvární tisk spekuloval o jeho vztahu právě s Nagyovou.

Bývalí poslanci ODS obviněni z korupce

Policisté dále obvinili dva bývalé poslance ODS kvůli korupci, třetího z technických důvodů zatím neobvinili. Podle vyšetřovatelů se vzdali mandátů za nabídku výhod. Zadrženi byli bývalí poslanci Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Exposlanec Marek Šnajdr byl dosud v zahraničí, dnes je pozván na policii.

I v tomto případě sehrála svou roli Nagyová, potvrdilo vrchní státní zastupitelství. Kdo nabízel exposlancům úplatky, vyjde najevo v brzké době. Počet obviněných tedy nemusí být konečný.

Vyšetřovatelé v souvislosti s oběma kauzami, které spojuje jméno Nagyové, zatím obvinili celkem sedm lidí a u všech navrhnou uvalení vazby. Podle žalobců je důvodem obava z možného ovlivňování svědků. O vazbě bude rozhodovat soud.

Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř
Zdroj: ČT24

Kdo je Jana Nagyová

S Petrem Nečasem začala Nagyová úzce spolupracovat zhruba před sedmi lety. Po volbách v roce 2006 si ji tehdejší místopředseda strany vzal s sebou na ministerstvo práce, kde vedla jeho kancelář.

  • „Každý vysoce postavený politik má kolem sebe lidi, kteří nejsou voleni, kterým on naprosto důvěřuje a kteří za něj vyřizují delikátní a velmi citlivé záležitosti,“ říká k tomu komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo: „Petr Nečas je svázán pracovně s Janou Nagyovou velmi silně, a to ho bude možná stát politickou kariéru.“

Na Úřad vlády zamířila Nagyová po půlročním intermezzu na ministerstvu obrany poté, co se Nečas stal v létě 2010 premiérem. Údajný velký vliv Nagyové na předsedu vlády se stal opakovaně terčem kritiky nejen v médiích; podle informací tisku se například předloni angažovala kolem výběru nového šéfa České televize a byla i v komisi, jež se pokoušela vybrat nového šéfa Lesů ČR. Tendr byl ovšem podle kritiků netransparentní, nakonec ho ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) zrušil a nového ředitele chce vybrat přes personální agenturu.

Jana Nagyová
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN

Letos v lednu vzbudilo pozornost zveřejnění výše odměn, které Nagyová dostává, což Nečas označil za politický útok. Vyšlo totiž najevo, že je její 30tisícová mzda díky odměnám mnohem vyšší – např. loni v březnu obdržela 273 tisíc korun, tedy asi 190 tisíc čistého.

„Je spouštěn mediální lynč na konkrétního člověka, který nic neprovedl, jen pracuje. Je to poctivý, slušný a pracovitý člověk,“ prohlásil tehdy Nečas. Kvůli zveřejnění je stíhán mimo jiné bývalý ředitel rozvědky Karel Randák. Tomu měla předat výplatnici bývalá zaměstnankyně Úřadu vlády – také ta míří k soudu.