Podklady k podobným zásahům zaberou i roky, říká advokát Láska

Praha – Rozsáhlá policejní akce spojená se sběrem informací na několika místech včetně úřadu vlády a dvou ministerstev je svým rozsahem nevídaná. Tvrdí to advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska. Pro policii bylo podle něj důležité, aby dokázala zajistit co nejvíce důkazů z několika míst naráz. Značným úspěchem je prý utajení celé akce. Policie však celý den čelila kritice ze strany ODS kvůli velmi kusým informacím. Podle Lásky tím ale dodržela všechny doporučené postupy – v opačném případě by následovala obrana ze strany advokátů podezřelých.

Na rozsáhlém zásahu se podílelo kolem 400 policistů a členů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Během noci policie navštívila Strakovou akademii a pokračovala také na ministerstvu zemědělství a financí. Následovalo sídlo Komerční banky na pražském Václavském náměstí, kanceláře podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška i jiná místa ve Středočeském a Hradeckém kraji.

„Ta akce je výjimečná svým rozsahem, což je ale logické vzhledem k tomu, že v hledáčku policie jsou lidé, kteří jsou podezřelí z mnoha trestných činů. Policie se zřejmě snažila zajistit maximum důkazů naráz, protože má na to jednu šanci a žádnou další nedostane,“ řekl advokát. Vyšetřovatelé přitom už začali předávat první obvinění. Jde o trestné činy zneužití pravomoci a další trestné činy.

Podle Lásky vyžaduje podobně rozsáhlá akce i roky pro sběr potřebných důkazů a dokumentů. „Viděl bych to v tomto případě tak na rok až dva. Samotná realizace zásahu se ale musí připravit docela pružně, aby se zamezilo úniku informací,“ míní advokát. Policie podle něho mohla nashromáždit velké množství materiálu. Pravděpodobně se ale prý nepodaří všechny trestné činy prokázat a odsoudit – policie se zřejmě soustředí na „případy, kde má nejvíce nabito,“ jak řekl Láska.

Zejména z řad ODS zaznívala během dne kritika kvůli neochotě vyšetřovatelů sdělovat bližší informace o závažném případu. Podle Lásky je ale postup policie pochopitelný a naprosto v pořádku. Práce policistů se podle něho změnila k lepšímu v souvislosti se změnami na vrchním státním zastupitelstvu. „Myslím, že se vrátila alespoň některým vyšetřovatelům chuť do práce,“ uzavřel Láska.

Miroslava Němcová, předsedkyně Sněmovny (ODS):

„Doufáme, že vzhledem k tomu, že jde o skutečně závažnou věc, dostaneme co nejdříve relevantní informace, které jsme dnes bohužel nedostali.“

Václav Láska, bývalý policejní vyšetřovatel:

„To jsou hloupé reakce a stížnosti. Ve chvíli, kdy by policie zveřejnila jakékoliv informace o podezřelých ještě předtím, než zahájí trestní stíhání a dá těmto osobám rozhodnutí, okamžitě vyskočí jejich advokáti, že je to poškozování jejich klientů. Politici si musí uvědomit, že ve vztahu k trestnímu řízení a policejnímu vyšetřování nejsou žádní nadlidé.“

Kromě Petra Tluchoře zadrželi policisté pravděpodobně i exministra zemědělství Ivana Fuksu z ODS, vrchní ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka či bývalého náměstka na ministerstvu zemědělství Romana Bočka. Mezi zadrženými v nynější rozsáhlé policejní akci je také vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul. Seznam zadržených osob policie stále nepotvrdila. Podle zdroje z ministerstva obrany byl zatčen i nynější ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a další příslušník této služby.

Rozhovor s Václavem Láskou (zdroj: ČT24)