Prezident jmenuje Babiše premiérem 6. prosince, novou vládu o devět dní později

Nového premiéra bude mít Česko ve středu 6. prosince. Oznámil to prezident Miloš Zeman během své návštěvy Ruska. Devět dnů po jmenování Andreje Babiše premiérem potom chce hlava státu jmenovat celou jeho vládu, která tak nahradí dosluhující Sobotkův kabinet. Babiš už řekl, že do chystané vlády už má všechna jména.

Prezident zdůraznil, že termíny, které si předsevzal, zatím považuje za orientační. „Předpokládám, že bych Andreje Babiše jmenoval 6. prosince premiérem a kolem 15. prosince jmenoval jeho vládu. V intervalu mezi 6. a 15. prosincem bych se – jako obvykle – sešel s kandidáty na jednotlivé ministry,“ řekl Miloš Zeman s tím, že je zvědav, zda budou rozumět svému resortu.

Před jmenováním premiérem se Miloš Zeman s Andrejem Babišem ještě jednou sejde. Schůzka by se měla uskutečnit 28. listopadu. „Předpokládám, že mě Andrej Babiš seznámí s první verzí svého návrhu ministerského kabinetu. To bude základní náplň našeho jednání,“ řekl prezident.  

Andrej Babiš ve čtvrtek ČT řekl, že už má všechny kandidáty na ministry. Jejich jména chce nejdříve sdělit prezidentovi. Většinu ministrů mají tvořit nestraníci. Pokračovat hodlá pět současných členů vlády za ANO, přibude devět nových jmen. Budoucí premiér řekl, že váhá už jen u obsazení resortu školství. 

Babiš sestavuje menšinovou vládu, podporu nemá jistou

Babiš dal opakovaně najevo, že chystá menšinovou vládu. Pokud chce, aby mu vydržela, musí však získat dostatečnou podporu v Poslanecké sněmovně. Jediná strana, která je ochotna o podpoře Babišovy menšinové vlády za splnění určitých podmínek uvažovat, je KSČM. Ostatní to odmítají, pouze hlasy ANO a KSČM přitom většinu ve sněmovně nepředstavují.

Babiš však doufá, že se situace změní, až bude mít jeho kabinet připravené programové prohlášení, se kterým se obrátí na všechny sněmovní strany. Zároveň šéf ANO ve středu vyzval ODS a Piráty, aby přehodnotili svůj postoj. „Když půjdou s námi Piráti do vlády, tak máme stovku a možná někdo odejde, nevím,“ řekl při jednání sněmovny. S ODS by pak mělo ANO těsnou většinu 103 hlasů.

Když Babiš neuspěje, dostane druhý pokus, stíhání nevadí

Miloš Zeman již před volbami uvedl, že premiérem jmenuje předsedu vítězného uskupení. Po volbách pověřil předsedu vítězného ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení nového kabinetu. Nežádá po něm přitom podpisy 101 poslanců, jako to prezident učinil před čtyřmi lety, kdy vládu sestavoval Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň prezident avizoval, že pokud Babiš nezíská napoprvé důvěru sněmovny, jmenuje ho premiérem znovu.

Že policie žádá poslance o Babišovo vydání k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo, Miloše Zemana neznepokojuje. Precedentem podle něj jsou poměry v Libereckém kraji. „Hejtmanem Libereckého kraje je Martin Půta, který je už téměř tři roky trestně stíhán. A hejtman je něco jako premiér kraje,“ je prezident přesvědčen.