Komunistka, která kandiduje do Senátu, čelí obžalobě. Pomluvila prý zdravotní sestru

Komunistickou kandidátku pro doplňující senátní volby na Trutnovsku Ivu Řezníčkovou obžaloval státní zástupce z pomluvy. Důvodem je anonymní dopis, který koloval po zdejší nemocnici a měl poškodit vrchní sestru. Komunistka dává obžalobu do souvislosti se svým zájmem o senátorský post.

Iva Řezníčková je v trutnovské nemocnici předsedkyní odborové organizace, současně působí jako zastupitelka a asistentka poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. Pomluvy se měla dopustit letos v únoru rozesláním anonymního mailu, který pak koloval mezi nemocničními zaměstnanci. Obsah údajně poškodil bývalou hlavní sestru, která z ústavu odešla a stěžovala si.

Obžalobu podal trutnovský státní zástupce Jan Dostál 9. listopadu. „Je to kauza, která se vyšetřovala od února, brala jsem to za uzavřené. Policii jsem předložila důkazy v můj prospěch, které vyvrací to, že bych něco takového spáchala,“ reagovala Řezníčková.

Krok žalobce dává komunistická kandidátka do souvislosti s lednovými doplňovacími volbami do horní komory. „Podání státního zástupce přišlo těsně poté, co jsem oznámila svoji kandidaturu. Nemám na to důkaz, ale myslím si, že to celé s mojí kandidaturou souvisí,“ uvádí a odeslání sporného e-mailu odmítá.

Ondráček: Je to její osobní věc

Představitelé KSČM v kraji žádné bližší informace nemají a předsedkyně krajského výboru KSČM Věra Žižková vyjádření odmítla s tím, že se krajské vedení touto záležitostí nezabývalo. Překvapené bylo také tiskové oddělení ústředí, ani ono nemělo o případu žádné zprávy.

Poslanec Zdeněk Ondráček uvedl, že Řezníčková sice je jeho asistentkou, ale „to nezakládá moji povinnost cokoliv z jejího soukromí komentovat“. „Je to její osobní věc, kterou vede jako zaměstnanec oblastní nemocnice,“ dodal.

Doplňující volby na Trutnovsku se uskuteční 5. a 6. ledna a o senátorské křeslo se utká devět kandidátů. Hlasování se koná kvůli exsenátorovi a nynějšímu poslanci Jiřímu Hlavatému, který kandiduje za hnutí ANO. Senátorský mandát mu zanikl, když byl na podzim preferenčními hlasy zvolen do sněmovny. Hlavatý ale o tomto zániku nevěděl, nesouhlasí s ním a chce do horní komory zpět.