Vláda zatím nepodpořila osvojení dětí registrovanými partnery

Praha - Vláda nepodpořila novelu, podle níž by si registrovaní partneři mohli navzájem osvojit své biologické potomky. Vyplývá to z výsledku středečního jednání vlády. Ve sněmovně se novelu pokouší prosadit předseda národních socialistů Jiří Paroubek.

„Jakékoli nové právní úpravě v této oblasti by měla předcházet odborná i veřejná diskuse za účelem dosažení co nejširšího celospolečenského konsenzu,“ bylo uvedeno v návrhu stanoviska pro jednání vlády. Novela by měla být podle něj podložena důkladnou analýzou dokládající její účelnost a nezbytnost, avšak nic z toho nesplňuje.

Paroubek svou novelu zdůvodnil tím, že již platný zákon o registrovaném partnerství předpokládá péči jednoho z partnerů o dítě a ukládá druhému z partnerů povinnost podílet se na výchově tohoto dítěte. Tento „nebiologický“ rodič ale nemá k dítěti žádná práva, připomíná poslanec. Považuje za diskriminační, aby takové dítě nepožívalo stejné právní ochrany jako dítě, jež má být osvojeno osobami různého pohlaví. Novelou chce proto Paroubek zavést pro stejnopohlavní páry obdobu osvojení dítěte manželem matky.

Podobnou úpravu chystají také další poslanci v čele s Janou Černochovou (ODS), na rozdíl od Paroubka s ní ale nechystají zásah do nového občanského zákoníku.