Paterčata prospívají, už dýchají sama

Praha – Prvním českým paterčatům i jejich matce se daří dobře. Všechny děti už dýchají bez pomoci přístrojů, a tak je lékaři pražského Ústavu pro péči o matku a dítě mohli přesunout z jednotky intenzivní péče. I přes příznivý vývoj si v nemocnici ještě nějakou dobu pobudou.

„Všechny děti dýchají samy, jsou krmeny jen odstříkaným mateřským mlékem pomocí sondy, žádné z nich už není napojeno na výživovou infuzi,“ informovala Petra Šaňáková z neonatologického oddělení Ústavu pro péči o matku a dítě. V pořádku je i matka paterčat, 23letá Alexandra Kiňová. Lékaři se v jejím případě obávali krvácení, nic takového se ale nestalo. „Průběh šestinedělí je dosud zcela nekomplikovaný,“ uvedl zástupce ředitele ústavu Ladislav Krofta.

Čtyři chlapci a jedna holčička přišli na svět 2. června. Podle lékařů všechny děti přibývají na váze, respektive dohnaly přirozený úbytek a jsou nyní na své porodní váze. Pořád ale musí zůstat v inkubátoru. „Ani u dětí se neobjevily žádné vážné komplikace,“ dodala Šaňáková. Všechny děti se vyvíjejí v podstatě stejně, žádné není výrazně „pozadu“.

Paterčata dostávají odstříkané mateřské mléko od své matky pomocí speciální sondy. Tu mají zavedenou do žaludku. Postupně s vývojem všech reflexů budou krmena stříkačkou nebo kojena. Pokud vše půjde bez problémů, mohla by být celá rodina propuštěna domů zhruba za měsíc.

Od roku 1949 existuje statistika, která porod paterčat v České republice nezaznamenala. Zato je ale evidováno 84 čtyřčetných těhotenství. Za vícečetnými těhotenstvími stojí většinou umělé oplodnění, někdy ale i náhoda. Alexandra Kiňová děti počala přirozenou cestou.