Fotbalová asociace chce prodat Praze stadion Evžena Rošického. Nedávno jej od ní koupila

Fotbalová asociace (FAČR) se snaží prodat slavný stadion Evžena Rošického na pražském Strahově a pozemky pod ním. V pondělí s nabídkou oslovila pražské zastupitele. Přitom pozemky a stadion před třemi lety získala právě od Prahy a tribuny pak od České unie sportu. Tehdy je vyměnila za jiné nemovitosti na Strahově, například za úseky silnic, které vedly přes pozemky patřící fotbalistům. Vedle atletického stadionu nabízí FAČR k prodeji i přilehlý bývalý hotel Coubertin. Pražský radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO) nevěří, že by se návrh setkal s podporu jeho kolegů.

Zatím jsme to vůbec neprojednávali, nicméně pokud mohu vyjádřit svůj osobní názor, tak si myslím, že to žádnou velkou podporu asi mít nebude.
Karel Grabein Procházka
pražský radní pro majetek

„K prodeji uvedeného majetku je Fotbalová asociace nucena přistoupit z důvodu současné tíživé situace. (…) FAČR se v současnosti ocitá v situaci, kdy jí jen v příštích několika měsících chybí cca 100 milionů korun na běžné provozní výdaje a nezbývá jí nic jiného než se pokusit uvolnit disponibilní finanční prostředky realizací prodeje majetků na Strahově,“ píše se v dopise podepsaném místopředsedou FAČR Romanem Berbrem. Ten je adresovaný zastupitelům.

„Kvůli finanční situaci Fotbalového svazu chceme stadion vrátit Praze. Máme oficiální odhad ceny, ale nebudu říkat, v jaké je výši,“ řekl České televizi v telefonickém rozhovoru Berbr.

Fotbalová asociace ve zmíněném dopise tvrdí, že do Strahova investovala přes 400 milionů korun. A to zejména v souvislosti se snahou postavit zde národní fotbalový stadion a vedle toho také vybudovat multifunkční národní sportovní centrum. Před několika lety totiž FAČR usiloval o kandidaturu na pořádání základní skupiny Euro 2020. Z tohoto plánu nakonec sešlo.

Dotčené pozemky pod tribunami atletického stadionu přitom ještě v roce 2014 vlastnilo hlavní město. Samotný stárnoucí stadion byl pak majetkem České unie sportu (ČUS). Situace se tehdy změnila na takzvanou trojsměnou, kdy si majetek na Strahově Praha, ČUS a FAČR přerozdělily. Hlavním argumentem byly složité vlastnické poměry v této části Prahy, kdy například nebylo výjimkou, že budovy vlastnil někdo jiný než pozemky pod nimi.

Praha tak převedla na sportovce zhruba čtyři desítky parcel za čtvrt miliardy korun. Na oplátku získala třeba část tribun gigantického „spartakiádního“ stadionu – který stojí hned vedle „Rošičáku“ – nebo části silnic v okolí.

Stavby i pozemky tak změnily majitele. A šlo tu o stamiliony, i když převážná část se účtovala jen na papíře. Částky za nemovitosti, s nimiž strany do trojsměny šly, se protiplněním vzájemně škrtaly. Na konci pak zůstal rozdíl 112 milionů korun, který od roku 2014 hlavnímu městu splácí FAČR v ročních splátkách. A mělo by tomu tak být až do roku 2024.

O prodeji stadionu mluvil už na jaře Miroslav Pelta

„Mně ten požadavek na odkup přijde od FAČR dost zvláštní vzhledem k tomu, že před třemi lety Praha Fotbalové asociaci tyto pozemky prodala. Teď – po třech letech – je chtějí prodat zase zpátky Praze. Nechápu, co za tím je,“ říká Adam Zábranský, pražský opoziční zastupitel Pirátské strany. „Z oficiálního zdůvodnění v tom dopise vyplývá, že FAČR nemá peníze a Praha je jediný subjekt, který na Strahově dokáže zachovat sport. Je možné, že tento dopis později bude sloužit jako záminka, když budou chtít ten stadion prodat nějakému developerovi,“ míní Zábranský.

Roman Berbr považuje za křivdu, že po listopadu 1989 připadly dotčené pozemky Praze, a nikoliv sportovcům. „Pozemky ve sportovním areálu Strahov, které měli sportovci až do roku 1997 v trvalém užívání, si tak museli v rámci trojsměny koupit znovu. A to na rozdíl od jiných organizací, do jejichž vlastnictví přešly pozemky z trvalého užívání zcela zdarma,“ píše Berbr zastupitelům a pokračuje: „Jedině u sportovců tak došlo k bezprecedentnímu případu, kdy místo nápravy křivdy v minulosti byla chyba násobena novým prodejem.“

O prodeji stadionu Evžena Rošického se mluvilo již letos na jaře. Ostatně tehdejší šéf Miroslav Pelta tuto možnost agentuře ČTK přiznal. Tehdy se však spekulovalo spíše o prodeji nějakému silnému developerovi, který by pak případně mohl lukrativní pozemky na Strahově využít.

Nicméně mluvčí asociace Michal Jurman České televizi ještě na začátku listopadu napsal, že vedení českého fotbalu o dalších krocích ještě nerozhodlo. „Budoucnost stadionu závisí především na finančních zdrojích FAČR, tedy na tom, zda bude moci být i nadále udržován v provozuschopném stavu. Náklady na údržbu jdou totiž ročně do částek ve výši jednotek milionů korun. Samotná rekonstrukce by pak byla nepoměrně dražší záležitostí,“ uvedl ještě před třemi týdny Jurman.