Země už má nejhorší za sebou, obce mohou rušit protipovodňová opatření

Praha – Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už nepředpokládá žádný další významný vzestup řek. Hladiny se mohou zvýšit jen při postupu odtokových vln z rozvodněných horních toků. Právě na základě informací ČHMÚ zrušila Ústřední povodňová komise plošné vyhlášení druhého povodňového stupně v zatopených krajích a povinnost všech obcí zachovat protipovodňová opatření. Končí i povinnost vypuštět vodu z vltavské kaskády. Česká republika tak má podle premiéra Petra Nečase nejtěžší chvíle za sebou. Stejně reagoval i pověřený pražský primátor Tomáš Hudeček.

Ústřední krizový štáb rovněž ukončil proces vypouštění přehrad na Vltavské kaskádě. „Zůstane ale zachována retenční schopnost přehrad, protože nevíme, co se může stát,“ podotkl Nečas. Premiér na tiskové konferenci Ústředního krizového štábu připomněl, že sice podle aktuální předpovědi počasí má Česká republika to nejhorší za sebou, nicméně na některých místech stále trvá třetí stupeň povodňové aktivity a povodně se tedy mohou ještě lokálně vyskytovat.

Hasiči zasahovali u 7 062 událostí spojených s povodněmi. Do akcí bylo nasazeno 11 900 profesionálních a 26 000 dobrovolných hasičů, k tomu na dvacet tisíc policistů a další tisíce strážníků. Jen hasiči během povodní evakuovali 22 611 osob a bezprostředně zachránili přes 600 lidí.

Společně s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou premiér poděkoval za solidární a zodpovědný přístup obyvatel při zvládání povodňového nebezpečí. V souvislosti s likvidací povodňových škod je nyní v akci 700 vojáků a více než 100 kusů vojenské techniky a další vojáci jsou připraveni reagovat na požadavky starostů, podobně jsou k dispozici i dobrovolní hasiči.

  • Tomáš Chalupa: „Ústřední krizový štáb vyjadřuje poděkování hasičům, policistům a vojákům za skvěle odvedenou práci a i nadále jim doporučuje bdělost.“

Upozorňuje na platnost zákazu plavby na všech územích, byť se základním stupněm povodňové aktivity, a na nutnost dodržovat základní hygienická pravidla při záchranných a likvidačních pracích.

Co rozhodl Ústřední krizový štáb

  • Ústřední krizový štáb ruší plošné vyhlášení druhého stupně povodňové aktivity v krajích Libereckém, Středočeském, Ústeckém, Královéhradeckém a hlavním městě Praze s tím, že stupně povodňové aktivity vyhlášené místně příslušnými povodňovými komisemi zůstávají v platnosti.
  • Ruší povinnost Povodím Labe, Vltavy a Ohře provést manipulaci na všech vodních dílech. 
  • Ruší plošnou povinnost na územích postižených záplavami nesnižovat, resp. zachovat protipovodňová opatření .
  • Ruší povinnost povodňových komisí, jejichž území dosud nebylo zasaženo povodní, zřídit nepřetržité hlídkové služby.

Praha je připravena začít rozebírat protipovodňové zábrany

V Praze čekali jen na verdikt Ústřední povodňové komise, aby se mohli pustit do rozebírání protipovodňových zábran. „Tam, kde byly zábrany stavěny nejdříve, budou rozebrány naposledy,“ řekl v rozhovoru pro ČT pověřený primátor Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09). Zároveň dodal, že nejspíš v horizontu 14 dnů by v metropoli již neměly být nikde žádné protipovodňové zábrany a ani dopravní uzavírky, které se týkaly čistě jen povodní. Praha podle Hudečka rovněž rozhodla požádat o dalších 100 vojáků, kteří by měli pomáhat při odstraňování zábran a povodňových škod.

A jaké bude počasí?

České řeky tak podle ČHMÚ v příštích dnech už stoupat nebudou. Už teď prší v podstatě jen na východní Moravě a podle předpovědi mají srážky v dalších dnech úplně ustat. Místo toho má být příští týden slunečno a teploty i přes 30 stupňů.

  • Pavla Skřivánková, náměstkyně ČMHÚ: „Počasi se bude zlepšovat, bude ubývat oblačnosti, ta bude ustupovat směrem na východ a během odpoledne a večera by měla oblačnost ubývat i na Moravě.“

Během dnešního dne by měl postupně ustávat déšť. V Čechách se dnes předpokládá srážkový úhrn maximálně tři milimetry, na Moravě a ve Slezsku deset milimetrů, na severovýchodě Moravy 20 milimetrů. Další dny budou podle meteorologů letní. „Vzhledem k předpovídanému podstatnému slábnutí srážkové činnosti během dne nepředpokládáme další významné vzestupy hladin toků následkem dalších srážek. Ve většině povodí očekáváme postupný přechod k tendenci pozvolných poklesů,“ uvedl ČHMÚ.

Pražská náplavka po povodni
Zdroj: ČT24/Facebook Náplavka