Zvrat v kauze Nečesaný: krajský soud mladíka obžalovaného z pokusu vraždy osvobodil

Události: Krajský soud osvobodil Lukáše Nečesaného (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Hradci Králové zprostil Lukáše Nečesaného obžaloby z pokusu vraždy kadeřnice v Hořicích na Jičínsku. Rozhodnutí soud odůvodnil nedostatkem důkazů. Osvobozující rozsudek ovšem ještě není finále, státní zástupkyně se proti nepravomocnému verdiktu na místě odvolala.

Podle soudu se nepodařilo prokázat, že to byl právě Nečesaný, kdo v únoru 2013 kadeřnici napadl polenem a oloupil o deset tisíc korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři. Soud se zabýval kauzou už počtvrté. Třikrát Nečesaného uznal vinným. Rozhodnutí provázely výkřiky radosti Nečesaného přátel, kteří byli v soudní síni. Soudce musel na chvíli přerušit vynášení rozsudku.

„Blahopřeju svému synovi, ale nevím, jestli je to nějaké vítězství, protože po pěti letech tohoto šíleného martýria, kdy to někteří naši rodinní příslušníci odnesli i zdravotně, možná není co slavit,“ prohlásil otec obžalovaného Luděk Nečesaný. 

Jsem rád, že to tak dopadlo. Nic ale nekončí, jedeme dál, musíme bojovat.
Lukáš Nečesaný

Zásadní důkazy nejsou bez pochybností

Otec Lukáše Nečesaného Luděk osvobozující verdikt přivítal
Zdroj: David Taneček/ČTK

Předseda senátu Miroslav Mjartan v odůvodnění rozsudku řekl, že se nepodařilo přesvědčivě dokázat, že to byl obžalovaný, kdo útočil. „Vina obžalovanému musí být prokázána bez jakékoli pochybnosti, a to se nestalo… Nebylo prokázáno, že to byl Lukáš Nečesaný, kdo se útoku dopustil. Nebyl proveden důkaz, který by obžalovaného jasně usvědčoval,“ uvedl Mjartan.

Za zásadní důkazy označil výpověď poškozené a pachové stopy na místě činu. „Na jejich vyhodnocení v podstatě záleží posouzení celé věci. Je velmi těžké odsoudit obžalovaného, pokud není jistota, že se s pachovými stopami nějak nakládalo… Nelze také vyloučit amnézii poškozené,“ uvedl Mjartan.

Soud poukázal na to, že poškozená nevylíčila věci shodně, bez rozporů a nelogičností či nejasností. Kadeřnice na mladíka jako na pachatele ukázala až předloni, dřív ho nepoznávala. „Ty vlasy a ten úsměv, ty oči, to mně prostě zůstalo před očima. Tak, jak tam stál přede mnou a koukal na mě a usmíval se. Byl to on,“ prohlásila v září před dvěma lety.

Soud také zmínil osobnost obžalovaného, označil Nečesaného za průměrně inteligentního. Není prý schopen útočit takovým způsobem, jak byla poškozená napadena. „Obžalovaný (v době spáchání trestného činu) se nejevil zcela vyzrálou osobností, experimentoval s drogami, byly tam i krádeže v rodině. To ale neznamená, že by měl tak agresivní sklony. Jeho agresivita je v průměru většinové společnosti. Není jednoduché (pro takového člověka) provést takový útok,“ uvedl Mjartan.

Nesouhlas žalobců

Podle slov státní zástupkyně Lenky Faltusové před rozsudkem bylo tentokrát víc důkazů proti obžalovanému než na počátku líčení před čtyřmi lety. Navrhovala pro Nečesaného trest 13 let vězení. V jednací síni se proti rozsudku odvolala. „Krajský soud neprovedl veškeré potřebné důkazy, důkazy selektivně vybíral a máme za to, že tím dospěl k nesprávnému právnímu závěru,“ doplnil mluvčí krajských žalobců Pavel Bužga.

Nečesaného obhájci u soudu žalobkyni oponovali a navrhli, aby byl Nečesaný v plném rozsahu obžaloby zproštěn. „Prakticky proti němu neexistuje žádný důkaz. Naopak existují důkazy, které ho jako pachatele tohoto trestného činu vylučují,“ sdělil advokát Oldřich Chudoba. Případ znovu míří k odvolacímu vrchnímu soudu.

Několikrát zrušený verdikt

Hradecký krajský soud se kauzou zabýval už počtvrté. Původní senát hradeckého soudu poslal Nečesaného v lednu 2014 na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Hradecký soud napodruhé znovu uložil šestnáctiletý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud však v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení.

Krajský soud Nečesaného v dubnu 2016 znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, v prosinci 2016 Nejvyšší soud trest Nečesanému opět přerušil a následně bylo oznámeno, že předchozí rozsudek Nejvyšší soud zrušil.

Soud během opakovaného líčení znovu vyslechl napadenou kadeřnici, jež už podruhé v jednací síni označila za útočníka Nečesaného. Podle obžaloby jde o přímý důkaz. Soud vyslechl i kriminalistu, který vedl vyšetřování. Jeho bývalá milenka jej nařkla, že se jí svěřil, že Nečesaný je nevinný a vyšetřovatel manipuloval s důkazy v jeho neprospěch. Policista nařčení odmítl.

Otcovská stížnost

V neprospěch Nečesaného mluvil i dopis od jeho spoluvězně Jiřího Fundy, se kterým mladík strávil víc než dva roky v cele. V květnu 2015 policii napsal, že se mu Nečesaný k útoku přiznal. „Připadalo mi nespravedlivé, aby byl na svobodě, když se mi přiznal, a já byl ve vězení. Kadeřnici praštil nějakým polenem nebo latí, chytil nerva, a tak ji tam seřezal,“ uvedl Funda a totéž zopakoval i před druhým rozsudkem.

Nečesaný mladší to označil za nesmysl a jeho otec podal trestní oznámení na policisty. Prý mohli Fundovu výpověď ovlivnit. Podle zjištění ČT to ale Generální inspekce bezpečnostních sborů odmítla. „Nebylo zjištěno žádné podezření ze spáchání trestného činu, kterého by se měli dopustit příslušníci Policie České republiky,“ prohlásila mluvčí GIBS Radka Sandorová. 

  • 21. února 2013 — Před zavírací dobou byla napadena hořická kadeřnice. Díky pomoci příbuzných a zásahu lékařů brutální útok přežila. Útočník jí však ukradl deset tisíc korun.
  • 7. března 2013 — Policie z útoku obvinila Lukáše Nečesaného, tehdy osmnáctiletého středoškolského studenta. Soud ho poslal do vazby.
  • 4. listopadu 2013 – 9. ledna 2014 — Případem se zabýval královéhradecký krajský soud. I když kadeřnice Nečesaného při policejní rekognici nepoznala, dostal obžalovaný trest na 16 let.
  • 21. května 2014 — Poté, co mu Vrchní soud v Praze případ vrátil k novému projednání, zopakoval krajský soud původní rozsudek s šestnáctiletým trestem.
  • 23. července 2014 — Vrchní soud verdikt potvrdil, i když trest snížil na třináct let. Uvedl, že je pachatel mladý a je možné, že se poučí.
  • 20. května 2015 — Po stížnosti bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (po jejím podání stáhli obhájci dovolání) Nejvyšší soud dosavadní rozsudky zrušil pro nedostatek důkazů. Vrátil případ krajskému soudu, Nečesaný mohl odejít z vězení.
  • 2. září 2015 – 1. dubna 2016 — Krajský soud se případem znovu zabýval. Lukáše Nečesaného opět uznal vinným, uložil mu trest třináct let vězení a nařídil zaplatit kadeřnici úhradu škody 80 tisíc korun.
  • 25. července 2016 — Otec obžalovaného muže, ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný, podal trestní oznámení na policisty, kteří hořický útok vyšetřovali. Vyšetřovatelé podle něj zkoušeli nezákonně ovlivnit výpověď svědka.
  • 31. srpna 2016 — Vrchní soud v Praze znovu potvrdil trest Lukáši Nečesanému, musí se tedy vrátit do vězení.
  • 18. listopadu 2016 - Lukáš Nečesaný podal dovolání k Nejvyššímu soudu.
  • 21. prosince 2016 - Nejvyšší soud přerušil Nečesanému výkon 13letého trestu, dokud o jeho druhém dovolání nerozhodne.
  • 29. března 2017 - Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Lukášem Nečesaným, kauzu vrátil Krajskému soudu v Hradci Králové.
Vydáno pod