Soud řeší, jestli se exsenátor Novák vrátí zpátky do vězení

Události: Soud zkoumá, zda nepošle exsenátora Nováka znovu za mříže (zdroj: ČT24)

Bývalý senátor ODS Alexandr Novák už je po deseti měsících v německé vazbě zpátky v Česku. Tady ho čeká vyšetřování kvůli údajným manipulacím s evropskými dotacemi. Soud však navíc zkoumá, zda by se neměl Novák vrátit za mříže. Už dříve byl totiž odsouzen za přijetí úplatku a později byl podmínečně propuštěn. Když ho ale chtěla policie stíhat v dotační kauze, zjistila, že je v cizině – kvůli tomu byl na Nováka vydán i evropský zatykač.

„Dostali jsme oficiální zprávu o tom, že pan Novák byl vydán do České republiky a že bylo vedeno řízení o tom, jestli půjde do vazby. Nakonec tedy byl propuštěn ze zadržení. Soudkyně teď zkoumá, jestli to má nějaký vliv tady ty všechny okolnosti na to, jestli bude důvod pro nařízení zbytku trestu,“ uvedla místopředsedkyně Okresního soudu v Chomutově Lenka Chalupová.

 „Obecně je to tak, že by se měl nařídit výkon zbytku trestu, pokud bychom zjistili porušení zkušební doby,“ vysvětluje mluvčí. 

Sám bývalý senátor ani jeho advokát se k tomu vyjadřovat nechtěli.

Německé úřady vydaly Nováka do ČR koncem letošního října a detektivové ho teď stíhají na svobodě. Soud ho totiž propustil díky zárukám, které mu dal bývalý senátor. „Jelikož poskytl pro státního zástupce a soud dostatečné záruky, jak předpokládá trestní řád, byl propuštěn a jeho další vyšetřování bude pokračovat na svobodě,“ dodává státní zástupce Tomáš Minx.
Deník Právo v této souvislosti uvedl, že Novák zaplatil kauci zhruba 16 milionů korun.

Okolnosti, které by mohly mít na Novákův návrat za mříže vliv, se odehrály koncem loňského roku. V polovině prosince totiž detektivové rozjeli zatýkání v kauze ROP Severozápad, v níž obvinili dvacet čtyři lidí včetně politiků. Jen jeden jim unikl. Alexandr Novák byl tou dobou v USA. Než ho chytila policie v Německu na základě zatykače, Novák se podle dřívějších informací iRozhlas.cz snažil dostat na Nový Zéland.

I toto bude chomutovský soud posuzovat. „Může to mít vliv, samozřejmě. Ale jestli to bude mít vliv a do jaké míry, tak to vám teď nedokážu říci,“ dodala Chalupová. Její kolegyně soudkyně dostala Novákův případ na stůl v těchto týdnech. Novák byl propuštěn na podmínku se zkušební dobou až do roku 2019. „To, že se nařizuje výkon zbytku trestu ještě v průběhu té zkušební doby, to už je nějaká opravdu hraniční možnost. Takže my máme ještě pořád spoustu času na to se zabývat tou záležitostí,“ říká Chalupová.

Nováka zadržela německá policie loni 24. prosince na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Bývalý senátor, který má i německé občanství, následně odmítl zjednodušené řízení. Přípustnost jeho vydání do Česka tak musel posoudit vrchní zemský soud.

Ten rozhodnutí opakovaně odkládal a žádal z Česka další dokumenty. Ovšem dříve, než soud definitivně rozhodl, změnil Novák svůj postoj a vyjádřil souhlas se zjednodušeným řízením. Do Česka byl předán letos 25. října.

V kauze ROP Severozápad bylo podle policie zmanipulováno přes 500 projektů

Obvinění Nováka se týká manipulací v rámci Regionálního operačního programu Severozápad v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je obviněno přes dvacet lidí, jsou mezi nimi politici včetně bývalé hejtmanky Vaňhové, vysocí úředníci a podnikatelé. Policie vyčíslila škodu na 14 miliard korun, obviněným proto hrozí tresty až 13 let vězení.

Policie před pár měsíci vyslýchala několik dní klíčového svědka Petra Kušnierze. Jako bývalý ředitel dotačního úřadu tvrdí, že se ovlivňovalo samotné hodnocení. Policie pak dodává, že zmanipulovaných bylo více než pět set projektů.

Teď chce policie vyšetřování dotační kauzy urychlit. Podle informací ČT zaslala advokátům začátkem listopadu vyrozumění, ve kterém žádá, aby už teď navrhli případné další svědky.

Bývalý senátor ODS a exstarosta Chomutova. V roce 1999 město prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za 317 milionů korun německé firmě – peníze za zprostředkování ale skončily na rakouském soukromém účtu Novákových. Za přijetí úplatku ve výši 43 milionů byl v roce 2010 odsouzen ke dvěma letům vězení a pokutě 5 milionů korun, po odvolání mu krajský soud trest zpřísnil na čtyři roky. Novák se vězení dlouho vyhýbal; až na jaře roku 2013 ho zadržela policie, která se obávala, že chce politik uprchnout do USA. V půlce trestu Nováka soud podmínečně propustil. Zaručil se za něj spolek Gryphons, který svou činnost dokládal zapůjčením čtyřkolky, pípy a pomocí při organizaci neckyády v obci Želenice. Podle kárného senátu NSS žalobce Kosán, jenž Novákovi pomohl na svobodu, porušil své povinnosti; stejně tak pochybil i chomutovský soud. Novák po propuštění z vězení koupil dva hotely v Chomutově, další nemovitosti pořídila jeho manželka. Už dříve nakoupili také rozsáhlé pozemky na severu Čech a několik domů.

Alexandr Novák
Zdroj: ČT24