Hejtman Vysočiny Běhounek zvažuje kandidaturu na šéfa ČSSD. Chce ale víc prostoru pro Zimolu či Haška

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek je ochoten uvažovat o kandidatuře na šéfa ČSSD. Ovšem jen za podmínky, že dostanou ve straně větší prostor Jiří Zimola, Michal Hašek či Jeroným Tejc, kteří byli po tzv. lánském puči odsunuti do pozadí. Běhounek to prohlásil v Hradci Králové, kde širší vedení sociální demokracie řeší povolební situaci. Už je také jasno, že předčasný sjezd ČSSD proběhne příští rok v únoru.

Ve volbách do sněmovny ČSSD pohořela, proto se hned po skončení začaly objevovat spekulace, kdo vystřídá Milana Chovance v čele strany. „Řekl jsem několik záležitostí, které se musí stát. Pokud se stanou, jsem ochoten o tom uvažovat, to jsem nikdy nezpochybnil. Ale ta výzva není o mně,“ řekl Běhounek během nedělního jednání.

Jednou z podmínek je, aby dostali prostor výrazní členové ochotní pracovat, kteří byli v poslední době odsunuti do pozadí. Výslovně zmínil někdejší hejtmany Jihočeského kraje Jiřího Zimolu, Jihomoravského kraje Michala Haška či bývalého předsedu poslaneckého klubu Jeronýma Tejce.

Současné stanovy kandidaturu Běhounka neumožňují

Proti případné kandidatuře Běhounka jsou ovšem současné stanovy sociální demokracie. Běhounek je totiž nestraník, podle stanov ale může na post předsedy a místopředsedů kandidovat jen ten, kdo je ve straně alespoň čtyři roky.

Tyto stanovy by se ovšem mohly měnit na jarním mimořádném sjezdu, navrhuje to pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Podle něj současné stanovy stranu omezují: „Pan Běhounek třeba není člen ČSSD, ale je všeobecně uznávaný. Je to člověk, který je devět let hejtmanem, pět let poslancem, z mého pohledu může ČSSD sjednotit a stabilizovat,“ uvedl.

Ocenil, že za určitých podmínek je Běhounek ochoten kandidovat. „Nový předseda by měl být obklopen lidmi, kteří mu věří a s kterými se mu bude dobře spolupracovat,“ řekl Netolický.

Mimořádný sjezd sociální demokracie se nakonec uskuteční už v únoru. Návrh předsednictva totiž v neděli schválilo i širší vedení sociální demokracie. Původně ovšem předsednictvo navrhovalo až dubnový termín, po tlaku regionů pak ale termín posunulo.  

Vydáno pod