Pomoc po povodních: VZP přispěje na očkování, děti pošle k moři

Praha - Povodně znamenají pro řadu Čechů velké výdaje navíc. Lidem zasaženým přírodním živlem se rozhodla pomoci i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Všem například přispěje na očkování proti žloutence a peníze dá i na dezinfekční prostředky a repelenty. Lidé ale v tomto případě musejí přinést účtenku z června a doklad s trvalým bydlištěm. Nutné je rovněž potvrzení obecního úřadu. VZP chce také pomoci dětem. Vybrala proto 4 nejpostiženější obce. Děti z těchto obcí se podívají do Chorvatska nebo Řecka.

VZP na příspěvky na očkování uvolnila 15 milionů korun. Pro získání patřičné ochrany proti žloutence typu A je potřeba dvoudávková vakcína, kombinace A i B pak vyžaduje dávky tři.

„Hradíme víceméně vždy jednu dávku. Začínáme žloutenkou typu A pro děti, kde je příspěvek 750 korun (běžná cena 1 500), potom žloutenkou typu A pro dospělé, kde je příspěvek 850 korun, a také kombinovanou vakcínou A i B pro dospělé. Tam je příspěvek 1 300 korun,“ konstatovala Marta Řežábková, náměstkyně ředitele VZP pro služby klientům. 

VZP ale hodlá lidem postiženým ničivými záplavami pomoci i jinak. Dvacet milionů korun tak půjde na dezinfekci, ochranné pomůcky či repelenty. „Když jsme viděli tu katastrofální situaci, uvolnili jsme obratem prostředky,“ podotkla Řežábková. 

Pojišťovna se rovněž obrátila na hasičské sbory, aby následně určila, kterým dětem uhradí pobyt u moře. „Kdybychom mohli, tak pomůžeme všem,“ řekla Řežábková s tím, že ale půjde jen o děti z nejvíc zasažených obcí. Jedná se o Vestec a Křinec ve Středočeském kraji a poté Hřensko a Křešice na severu Čech. 

VZP uspořádala vlastní sbírku

Hrazená péče půjde za základního fondu. „Hospodaříme s veřejnými prostředky, to musíme mít na paměti. Rozhodli jsme se ale třeba také uspořádat humanitární sbírku mezi našimi zaměstnanci,“ konstatovala Řežábková. Vybraná částka půjde na vybranou obec v záplavové oblasti.

Rozhovor s Martou Řežábkovou z VZP (zdroj: ČT24)