Na horách napadne až 40 centimetrů sněhu, mohou se tvořit jazyky a závěje

Meteorologové upozorňují, že na horách může do pondělí napadnout 10 až 25 centimetrů sněhu. Na Šumavě a v Krušných horách ovšem až 40 centimetrů. Proto se mohou tvořit sněhové jazyky a někde i závěje. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Na horách bude během neděle zesilovat vítr. V nárazech dosáhne rychlosti až 70 km/h, zeslabovat bude až v pondělí večer. Právě kombinace sněžení a větru může způsobit tvorbu sněhových jazyků nebo závějí.

Výstraha před nimi platí od nedělních 12:00 do pondělních 18:00 pro oblasti v nadmořské výšce nad 800 metrů. Týká se Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Lidé by proto měli sledovat dopravní zpravodajství a informace Horské služby.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

V Krkonoších už jsou první lyžaři

Lyžařská sezona už začala v Krkonoších na Černé hoře, kde mohou lyžaři od čtvrtka využít asi 300 metrů dlouhý úsek sjezdovky Anděl. „V tuto chvíli se lyžuje na Andělu do neděle, potom se na pondělí a úterý areál zavře. Od středy bychom znovu otevřeli Anděl v délce 300 metrů, uvedla mluvčí SkiResortu Černá hora - Pec Zina Plchová.  

Na sjezdovce leží asi 30 až 35 centimetrů přírodního i technického sněhu.  Možnost prvního lyžování využilo podle zpravodaje ČT Vlastimila Weinera asi 500 lyžařů. Na vrcholu Černé hory je také zasněžená asi tříkilometrová trasa pro běžkaře.