Českem se prohnaly bouřky, povodňové hlídky musí střežit celou zem

Praha - Ústřední povodňová komise vedená ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou v neděli vpodvečer nařídila všem povodňovým komisím, včetně dosud nezasažených, zřídit „nepřetržité hlídkové služby za účelem monitoringu srážek a všech vodních toků“. Silné bouřky, před kterými varovali meteorologové, se už prohnaly přes území Česka. Na některých místech museli zasahovat hasiči. V Nýřanech na Plzeňsku museli kvůli vodě evakuovat deset lidí. Některé řeky dosáhly třetího SPA. Aktuální situaci můžete sledovat ZDE.

„Vývoj meteorologické situace bohužel neumožňuje zmírnit varování, která jsme vydávali v minulých hodinách a dnech, naopak jsou již konkrétní incidenty, kde srážky způsobily takzvané bleskové povodně,“ řekl po jednání krizového štábu a povodňové komise premiér Petr Nečas.

Podle Nečase také stoupá počet případů, kdy lidé riskují a vyrazí na velkou vodu. V pondělí se proto zřejmě zakáže plavba na řekách. „Dlouho a trpělivě jsme spoléhali na zdravý rozum lidí, ale musím říci, že za těchto okolností, jak informace přicházejí, tak trpělivost je pomalu vyčerpána. S vysokou pravděpodobností zítra komise rozhodne o zákazu plavení se na řekách a těch tocích, které jsou ohroženy povodněmi,“ upřesnil v neděli večer Nečas. Lidem pak podle něj budou hrozit trestní sankce.

Usnesení Ústřední povodňové komise

Ústřední povodňová komise s ohledem na vysoké riziko významné srážkové činnosti ve dnech 9. – 11. června 2013 bere na vědomí aktuální informaci ČHMÚ o vysokém riziku intenzivních srážek, bouřek, rychlosti větru, sesuvů půdy a vývratu stromů.

Ústřední povodňová komise upozorňuje:

  1. na možnost, že v následujících nejméně 48 hodinách hrozí na území celé ČR nové povodňové ohrožení včetně tzv. bleskových povodní
  2. že nadále zůstávají v platnosti nařízení vydaná usnesením Ústřední povodňové komise ze dne 7. června 2013 – tedy nařízení všem povodňovým komisím nesnižovat, resp. zachovat protipovodňová opatření ve stávajícím stavu

Ústřední povodňová komise nařizuje:

  1. všem povodňovým komisím včetně těch, jejichž území dosud nebylo zasaženo povodní, zřídit nepřetržité hlídkové služby za účelem monitoringu srážek a hladin všech vodních toků
  2. starostům obcí, pro jejichž kraje je vydána výstraha ČHMÚ, prověřit funkčnost místních informačních systémů a rozhlasů tak, aby mohli okamžitě předat informaci o hrozícím nebezpečí svým občanům

V obou případech toto nařízení vstupuje v platnost ihned.

Plzeňský kraj: Podle řídícího důstojníka krajských hasičů v Plzeňském kraji bouřky prošly nejdříve Klatovskem (podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu zde spadlo místy až 20 milimetrů srážek), později zasáhly Tachovsko a Plzeňsko. V obcích Kbelany, Rochlov, Nýřany a Kníje ale došlo k zaplavení vodou z polí, podpořenou silným deštěm. V obci Nýřany byl muselo být kvůli vodě evakuováno deset lidí. Na prvním stupni povodňové aktivity tak zůstává jen Berounka a Mže, všechny ostatní toky už jsou v normálu. Podle predikce hydrologů ale mají v příštích hodinách obě řeky stoupat.

Jihočeský kraj: Bouřky se Jihočeským krajem přehnaly v neděli odpoledne. Hasiči zasahovali na několika místech. Nejhůře počasí postihlo Olšovice na Prachaticku, kde do obce vnikla voda s bahnem z polí a zatopila studny. Intenzivní déšť zvedl i hladinu Lužnice v Klenovicích na Táborsku na třetí stupeň povodňové aktivity. Na stupeň ohrožení se dostala také Nežárka v Hamru na Táborsku.

Karlovarský kraj: Bouřky se silným deštěm zasáhly po 14:00 také Ašsko a Chebsko. „Vyjížděli jsme zatím převážně ke spadlým stromům, například u Mariánských Lázní, u Vřesové nebo v Karlových Varech,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal. Při bouřce v Chodově na Sokolovsku spadla větev na zaparkovaný automobil, nebylo ale potřeba zásahu hasičů. 

Ústecký kraj: Bouřky také zasáhly hlavně severní stranu Krušných hor a Šluknovský výběžek, kde padaly i kroupy (viz video z Lobendavy, které na facebookový profil ČT24 poslala Zdenka Minaříková). Na Chomutovsku, Lounsku a Děčínsku způsobil prudký déšť způsobuje bleskové záplavy. Voda tu zaplavovala sklepy, zahrady či garáže, většinou se valí z polí.

Středočeský kraj: Bouřka se přehnala Rakovnickem a Mělnickem, na Mladoboleslavsku způsobila lokální záplavy. Hasiči tam během hodiny vyjížděli ke dvěma desítkám případů. V Rožmitále pod Třemšínem na Příbramsku spadla střecha stodoly, uvnitř naštěstí nikdo nebyl.

Praha: Hasiči kvůli prudké bouři, která se v podvečer prohnala nad metropolí, zasahují u zhruba třicítky případů. Jde o popadané stromy a větve a zatopené sklepy a garáže. Na jednom místě natekla voda do školy. Na několika silnicích kanalizace přestala pobírat návaly vody. Voda se tak rozlila po silnicích.

Podle předpovědi meteorologů zasáhnou dnes celou Českou republiku silné bouřky doprovázené vydatným deštěm. Zvlášť menší toky se mohou rozvodnit, na většině území Čech je tak v platnosti výstraha před extrémním nebezpečím povodní.

Vzhledem k předpovědi počasí Česká televize nechává stále otevřenou Krizovou mapu Česka. V té můžete sami pomoci monitorovat nejnovější vývoj počasí a povodňové situace. Vaše lokální informace o stavu vody či nabídce pomoci se v mapě přehledně zobrazí.