Rumburk a Varnsdorf zakázaly lidem chodit do lesů. Po vichřici Herwart přetrvává nebezpečí

Kvůli vysokému nebezpečí úrazu, kterým hrozí stromy poškozené říjnovou vichřicí Herwart, vyhlásili v Rumburku a Varnsdorfu zákaz vstupu do lesů, a to včetně turistických tras. Města o vyhlášení zákazu žádaly národní park České Švýcarsko a Lesy ČR a omezení platí do konce roku, někde až do konce ledna. Podobné rozhodnutí se očekává i v Děčíně.

Podle národního parku České Švýcarsko nejsou lesy bezpečné. „Primární je pro nás hrozící nebezpečí pro návštěvníky. V terénu bude všude na vstupních místech označení zákazu vstupu,“ řekl mluvčí národního parku Tomáš Solov.

Správa parku oslovila kvůli uzavření lesa veřejnosti i úřad v Děčíně. Zatím čeká na její vyřízení. Magistrát v Děčíně už ale podle informací na úřední desce vydal nařízení o zákazu vstupu do státních lesů.

Škody jsou větší, vyklízení potrvá

Škody po větrné smršti jsou mnohem větší, než původně národní park České Švýcarsko odhadoval. Vyklízení proto bude trvat déle. „Dvaapůlkrát převýšily škody po Kyrillovi v roce 2007. Zpracování škod bude vyžadovat nějakou techniku a nemůžeme zaručit, že nebudou dodatečně padat další stromy,“ dodal Solov.

Na Rumbursku platí zákaz pro lesy v obcích Doubice, Krásná Lípa, Staré Křečany do konce prosince. V Lobendavě, Vilémově a Velkém Šenově se lidé nepodívají do lesa do konce ledna. Na Varnsdorfsku nesmí lidé do lesa až do konce ledna. Škody po vichřici jsou větší než původní odhady, odklízení proto bude trvat déle.

Zákaz vstupu do lesa vyhlásila podle Deníku například města Chomutov a Jirkov. K uzavřeným oblastem patří i lesy na Jindřichohradecku a Dačicku. Na většině míst platí zákaz až do konce ledna.