Transplantací orgánů u nejmenších dětí přibývá

Praha - V Česku přibývá transplantací orgánů u nejmenších dětí. Loňský rok byl v tomto směru rekordní - nová játra dali lékaři jedenácti malým pacientům. Letos přibyli další čtyři. Tyto unikátní zákroky v České republice provádí výhradně pražský IKEM, který dnes pro děti s transplantovanými játry uspořádal dětský den.

Před pěti měsíci bojovala Anička o život. Narodila se s nevyvinutými žlučovými cestami a začala jí selhávat játra. Na transplantaci čekala půl roku. Annu zachránil na poslední chvíli otec, který jí daroval část jater. Dnes už mají všichni důvod se smát. Anně je rok a půl a dohání, co v nemocnici zameškala - učí se chodit a všechno kolem ji zajímá. 

Lékařům se daří pobyt na čekací listině krátit. Pro dětskou transplantaci totiž začali využívat i dospělá játra. V tuto chvíli žádné dítě v Česku nová játra nepotřebuje. Transplantační listina je prázdná. 

Na dětech by jen málokdo poznal, že prodělaly transplantaci jater. Lenka Buková má nová játra od šestnácti. Ve dvaceti letech se jí přirozenou cestou narodilo dítě. Dnes už má dvě. Kromě toho, že bere léky, žádné omezení necítí. „Ten první rok po transplantaci jsem musela držet striktní dietu, potom už nic. Co se týče sportu, tak všechno můžu dělat rekreačně,“ řekla Lenka.

Počet transplantací jater
Zdroj: ČT24

Fakta o transplantaci jater

  • Játra byla poprvé transplantována v roce 1963 v americkém Denveru. Úspěšný byl ale až druhý pokus tamního týmu Thomase Starzla v roce 1967.
  • V Evropě byla první transplantace jater provedena v roce 1968 v Cambridgi.
  • V současnosti se v celém světě realizuje přibližně 10 tisíc transplantací jater za rok.

V drtivé většině se játra transplantují od zemřelých dárců, vhodných orgánů je ale nedostatek. Mezníkem v dalším rozvoji byl proto rok 1989, kdy v Chicagu provedli úspěšnou transplantaci části jater živého dárce.