Fajt podal ústavní stížnost na prezidenta Zemana. Trvá na jmenování profesorem

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt podal ústavní stížnost proti tomu, že ho prezident Miloš Zeman nejmenoval profesorem. Zprávu přinesl server Lidovky.cz. Předchozí Fajtovy stížnosti na nečinnost hlavy státu soudy zamítly. Fajt patří mezi poslední tři akademiky, u nichž Zeman návrhu na jejich jmenování profesorem nevyhověl.

Prezident nepodepsal Fajtův jmenovací dekret na jaře 2015 společně s dekretem pro fyzika Ivana Ošťádala a politologa Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Zeman to zdůvodnil vážnými prohřešky těchto akademiků z minulosti.

V případě kunsthistorika Fajta hlava státu argumentovala jeho údajnou žádostí, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele galerie. „Já tuto žádost považuji za nepřímou žádost o úplatek a odmítám jmenovat vysokoškolským profesorem toho, kdo požádal o úplatek,“ řekl loni Zeman.

Ředitel Národní galerie označil Zemanovy argumenty za nepravdivé a manipulativní. Prezident se podle něj chová nepřípustně svévolně.

Tady nejde ani tak o mou osobní profesuru, ale zdá se mi, že jde o principiální záležitost, a tou jsou akademické svobody. Do akademických svobod nemá politika v žádném případě vstupovat.
Jiří Fajt
Ředitel Národní galerie

Fajt a Univerzita Karlova podali na prezidenta žalobu na ochranu proti nečinnosti, avšak neuspěli. Stejně dopadli s následnou kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu.

Proto se Fajt nyní obrátil na Ústavní soud. Stížnost opět podal společně s Univerzitou Karlovou, plyne z informací na webu soudu. „Ústavní stížnost docenta Fajta přišla 6. listopadu,“ sdělila serveru Lidovky.cz mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková. Soudcem zpravodajem se podle rozvrhu práce stal Pavel Rychetský.

Na Ústavní soud se již dříve obrátil také fyzik Ošťádal, kterého Zeman rovněž nejmenoval profesorem s poukazem na jeho údajné někdejší kontakty s komunistickou Státní bezpečností. Soud má vyhlášení nálezu naplánované na pondělí 20. listopadu.

Proti nečinnosti hlavy státu se chtěl původně soudně bránit také třetí z akademiků, politolog Eichler. Žalobu podanou k pražskému městskému soudu ale loni v dubnu stáhl.

Jiří Fajt působí na Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty UK. Absolvoval Zemědělskou univerzitu (1983) a dějiny umění na Univerzitě Karlově (1994). Od roku 1992 působil v Národní galerii jako kurátor středověkého umění, později ředitel Sbírky starého umění. V éře Milana Knížáka z NG odešel, od roku 2014 je ale jejím generálním ředitelem.

Jan Eichler přednáší o mezinárodních bezpečnostních vztazích na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE. Je absolventem Vojenské akademie v Bratislavě (1975). Za minulého režimu pracoval na ministerstvu obrany a také československém velvyslanectví ve Francii, po revoluci krátce působil v armádním generálním štábu. Od roku 1994 pracuje v Ústavu mezinárodních vztahů v Praze a přednáší na VŠE. 

Ivan Ošťádal pracuje na Katedře fyziky povrchů a plazmatu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, působí také ve Fyzikálním ústavu Akademie věd.