Přestat kouřit bez pomoci zvládnou jen 4 procenta lidí. Šanci zvyšuje nový web

Odborníci pomáhají překonat závislost na kouření (zdroj: ČT24)

Zhruba 40 procent kuřáků se každý rok pokusí s cigaretami přestat. Úspěšnost bez odborné pomoci se však pohybuje pouze kolem 4 procent. Tato čísla potvrzuje praxe Národní linky pro odvykání kouření, která u příležitosti Mezinárodního nekuřáckého dne zahájila provoz nového webu, který nabízí pomoc při odvykání. Samostatná linka funguje denně mezi 10:00 a 18:00.

Od loňského září, kdy Národní linka pro odvykání kouření začala fungovat, na ni zavolalo asi 500 lidí. Další pracovníci linky volají zpátky a plánují s nimi odvykání. Na tiskové konferenci k Mezinárodnímu nekuřáckému dni to uvedl prezident České koalice proti tabáku Lukáš Kohoutek. Pomoci přestat kouřit může i nový web Bez cigaret.cz.

Zájem o linku by se měl výrazně zvednout právě díky informační kampani a novému webu. „Pomohlo by, kdyby bylo telefonní číslo 800 350 000 uvedeno na krabičkách, stejně jako v západní Evropě,“ doplnil Lukáš Kohoutek.

V současné době je na krabičce cigaret varovný text a odkaz na web Kouření zabíjí. Změna je v kompetenci ministra zemědělství, které ale na žádosti odborníků zatím nereagovalo.

Nový web pomáhá při odvykání kouření (zdroj: ČT24)

Telefonát na linku je bezplatný, její provoz hradí Úřad vlády. Působí na ní vyškolení konzultanti, kteří volajícím pomohou sestavit odvykací plán na míru. „Klient zavolá a během úvodní konzultace zjistíme, v jakém stavu se jeho závislost nachází a co je ochotný dělat,“ popsal Kohoutek.

Poté spolu s odborníky klient vybere takzvaný „Den D“, ke kterému se rozhodne přestat kouřit. Znovu si s linkou volá den poté, tři dny poté a první měsíc znovu každý týden, potom je frekvence měsíční. „S klientem hovoříme v období půl roku až roku přibližně desetkrát,“ dodal. Linka funguje denně mezi 10:00 a 18:00.

Jen asi čtyři procenta lidí, kteří se pokusí s kouřením přestat, to dokážou bez odborné pomoci. Zapojení odborníků zvýší šanci, že člověk nekouřit vydrží, asi na čtvrtinu. „Závislost na tabáku patří svojí intenzitou mezi nejsilnější závislosti. Odvykání kouření je náročný a dlouhodobý proces, na který je třeba se dostatečně připravit,“ uvedl adiktolog Adam Kulhánek.

Pomoc je naprosto zásadní. Pokud se kuřák rozhodne odvykat sám, úspěšnost se pohybuje kolem čtyř procent. To je velmi málo. Jakmile tam intervenuje odborník, zvyšuje se úspěšnost více než šestinásobně, což je výrazné zlepšení.
Adam Kulhánek
adiktolog

Kromě telefonické linky se klient, který chce s kouřením přestat, může obrátit také na vybrané proškolené lékárníky, svého praktického lékaře nebo ambulanci adiktologa či Centrum pro léčbu závislostí na tabáku, kterých je v Česku 36. Tamní lékaři mohou předepsat i léky na zmírnění abstinenčních příznaků, na které přispívají zdravotní pojišťovny.

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila v Česku kouří 2,2 milionu lidí, čímž se kouření řadí na první místo mezi závislostmi. Na jeho následky ročně zemře 15 až 16 tisíc Čechů.

Ročně stojí léčba kuřáků desítky miliard korun. Spotřební daň na tabák tvoří osm procent daňových příjmů státního rozpočtu, léčba kuřáků stojí o něco méně. Podle Vobořila ale není možné vyčíslit sociální dopady kouření.