Neviditelní chodci. Policisté chtějí povinné reflexní prvky také v obcích

Události: Mírné zlepšení povinnost reflexních prvků přinesla (zdroj: ČT24)

Brzké stmívání přimělo dopravní policisty ke kontrolám užívání reflexních prvků chodci. V případě, že je na sobě nemají za tmy mimo obec, můžou dostat až dvoutisícovou pokutu. Tragických nehod kvůli špatné viditelnosti chodce postupně ubývá, tvrdí policisté. Lidé umírají hlavně v obcích, kde povinnost nosit reflexní prvky neplatí. Odborníci ale doporučují využívat je i tam.

Podle některých dopravních policistů se oproti nedávné minulosti chodci mimo obec důsledněji označují. „V obci není nutnost být reflexně označen, ale i tam jsou místa nevybavená pouličním osvětlením. A i tam je to zapotřebí,“ říká k nošení reflexních prvků benešovský policista Jakub Drábek.

Ředitel dopravní policie Milan Lerch považuje debatu o zavedení povinného nošení reflexních prvků také na území obcí za nevyhnutelnou. „Společně s BESIPem budeme tuto myšlenku podporovat,“ říká Lerch.

Například v roce 2016 šlo o 164 případů nehody chodce s autem mimo obec, z čehož 40 procent chodců neneslo žádný reflexní prvek. Poslední čísla ukazují, že počet obětí klesá. Statistika zatím uvádí 79 usmrcených chodců, ovšem k většině z nich došlo v obci.

Ilustrační foto
Zdroj: tytozvladnes.cz

Riziko dopravní nehody po setmění je až čtyřikrát vyšší než během dne. Chodce bez prvků vidí řidič na 50 metrů. Pokud jede 80 km/h, má 2 vteřiny na reakci, přičemž reakční doba je sekunda. Během ní ujede jeho vůz 22 metrů. Zbývá mu tedy 28 metrů.

Brzdná dráha je ale v takovém případě 32 metrů, na mokré vozovce o dalších deset delší. Řidič má pak už jen volbu přejet do protisměru a riskovat srážku s dalším autem.