Vondrouš dostal za střelbu na Klause podmínku: „Jsem mile překvapen“

Liberec – Liberecký okresní soud potrestal Pavla Vondrouše za loňskou střelbu na tehdejšího prezidenta Václava Klause půlročním vězením podmíněně odloženým na jeden rok. Vondroušovi hrozil za násilí proti úřední osobě trest od šesti měsíců do šesti let. Soud ale jeho čin překvalifikoval na výtržnictví. Klaus k soudu nepřišel, jeho předvolání by podle předsedy senátu Lukáše Korpase do případu nevneslo nic nového.

Vondrouš u soudu odmítl, že by chtěl Klausovi ublížit, stejně by podle svých slov útočil i na jiné politiky. Konkrétně zmínil ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). S trestem je ale spokojený: „Jsem velice mile překvapen, myslel jsem, že to bude horší.“ Soudu stačily k verdiktu výpovědi pěti svědků a televizní záznamy. „Byly dostatečně průkazné,“ konstatoval Korpas. Vondroušův čin sice podle něj nenaplňoval skutkovou podstatu násilí proto úřední osobě, upozornil ale, že je společensky nepřípustné, aby se někdo při takových akcích pohyboval s maketou, která je těžko rozpoznatelná od skutečné zbraně: „Někteří svědci uvedli, že ji považovali za reálnou a očekávali, že dojde ke střelbě.“

Státní zástupce Ivan Bernátek si po vynesení rozsudku ponechal lhůtu na odvolání. Pro Vondrouše sice navrhl stejnou výši trestu jako soudce, chtěl ale, aby byl skutek posuzován jako násilí proti úřední osobě nikoliv jako výtržnictví. Obhajoba se práva na odvolání vzdala.

Pavel Vondrouš: „Co se týče slušného chování, takové věci by se stávat neměly. Nicméně jednalo se o zoufalý čin v zoufalé situaci v republice a velice doufám v to, že se politici více zamyslí nad svými kroky, aby se podobné činy nemusely opakovat.“

Vondrouš ve výpovědi uvedl, že si Klause nevybral cíleně, ale považoval ho za jednoho z lidí, kteří stojí za současným špatným stavem země. Házet vajíčka nechtěl, na to prý už veřejnost nereaguje. Airsoftovou pistoli považoval za bezpečnou zbraň, která neublíží. Na čin se připravoval asi měsíc. Začal poté, co se dozvěděl, že by Klaus měl navštívit Chrastavu. „Asi dva týdny jsem přemýšlel, jakým způsobem poukázat na současnou špatnou situaci u nás a že nelze takto pokračovat,“ uvedl před soudem. Nakonec se rozhodl pro airsoftovou pistoli a v lese začal trénovat střelbu, aby náhodou netrefil nikoho jiného. „Nevěděl jsem, zda budu moci nějakým bezpečným způsobem svůj protest vykonat, aby ochranka neměla čas reakce a nikomu se nic nestalo,“ uvedl. Nakonec využil toho, že byl v davu sympatizantů bývalého prezidenta.

Svědci: Kdyby ochranka reagovala, došlo by ke katastrofě

U soudu dnes vypovídalo i několik svědků, kteří v době útoku stáli v blízkosti Vondrouše. „Jsem neznalá zbraní. Hlavou se mi honily myšlenky, proč prezident nepadá a neřve bolestí a kde je ochranka. Otočila jsem se a stačila mu říci, ty hajzle, koukej mazat, než ti jednu ubalím. Vzápětí u něj stáli Chrastaváci, kteří ho chtěli zneškodnit,“ popsala incident Alena Vydrová. Podle Jaroslava Musila Vondrouš na Klause střílel se slovy, že rozprodal republiku. Všichni také shodně uvedli, jak Klaus zareagoval. „Koukl na ruku a podíval se trochu zle, asi taky nevěřil svým očím,“ řekl Musil.

Proti střelci zasáhl i Václav Krček: „Držel jsem ho minimálně dvě minuty a čekal, až ochranka nebo někdo jiný povolaný zareaguje. Když se nic nedělo, pustil jsem ho.“ Podle mínění svědků ale bylo dobře, že ochranka nezareagovala. „Dobře, že to tak vyhodnotili. Kdyby někdo vytáhl zbraň, tak zabije další čtyři lidi za ním. To jsou bohužel fakta,“ domnívá se Krček. „Jsem šťastná, že nekonala, co měla, protože by asi došlo k velké katastrofě. Dav byl semknutý a nebylo vidět, kdo střílí,“ dodala Vydrová.

Kvůli incidentu v Chrastavě ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka rezignoval a krajský státní zástupce začal dva členy policejní ochranné služby stíhat za porušení povinnosti strážní služby. Klaus ale jejich stíhání zastavil. Ochranky se dnes zastal i soudce. Jako profesionálové podle něj její členové poznali, že má Vondrouš atrapu a pro prezidenta není hrozbou. Proto ani je nepředvolal k soudu, jejich výpověď by na rozsudku nic nezměnila.

„To nebyl 'politováníhodný incident', jak nešťastně řekl pan premiér Petr Nečas. To byl spíš prvně za 100 let našeho moderního státu atentát na prezidenta republiky. Nad tím není možné mávnout rukou,“ prohlásil po útoku Klaus.

Šestadvacetiletý muž vystřelil na prezidenta loni v září při otevírání nového mostu v Chrastavě. Exprezident procházel davem lidí, na místě byl i Vondrouš oblečený v maskáčích. Na Klause poté sedmkrát vypálil z airsoftové pistole a čtyřikrát ho zasáhl. Z místa pak odešel, aniž prezidentova ochranka zasáhla. Dokonce poskytl i rozhovor novinářům. 

Klaus podle žalobce utrpěl zhmožděniny kůže s mírným otokem. Policie při vyšetřování dospěla k závěru, že se Vondrouš útokem dopustil výtržnictví. Státní zástupce ale právní kvalifikaci činu zpřísnil. Zamítl také žádost Vondroušova obhájce Jiřího Vyvadila, aby zastavil jeho trestní stíhání. Dnes po výslechu svědků navrhl žalobce pro Vondrouše podmíněný trest.

Za střelbu na prezidenta Klause podmínka (zdroj: ČT24)

Další Vondroušovy činy spojené s Klausem:

  • Klausovi na Hrad poslal 250 korun na vyčistění košile a saka. Prezident tehdy peníze odmítl.
  • Loni v listopadu Vondrouše krátce zadržela rakouská policie. Zatčení se odehrálo před vídeňskou budovou Rakouského průmyslového spolku, kde byla připravena prezentace Klausovy knihy.
  • Vondroušovi hrozila i pětimilionová pokuta za to, že ve svém občasníku zveřejnil Klausovu výpověď k útoku v Chrastavě. Policie ale nakonec porušení zákona nezjistila.
  • Vondrouš se také chystá vydat knihu, v níž chce mimo jiné zveřejnit své motivy k útoku na Klause. „Kniha je napsaná, hledám vydavatele,“ řekl.