Zeman doufá, že se mu spolu s Babišem podaří zamezit předčasným volbám

Miloš Zeman: Demisi Sobotkovy vlády chci přijmout po návratu z Ruska (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman by považoval případné předčasné volby do Poslanecké sněmovny za urážku voličů a projev neschopnosti politiků se dohodnout. Prohlásil to v závěru návštěvy Olomouckého kraje. Hlava státu věří, že se předčasným volbám podaří předejít. Šéfa vítězného hnutí ANO Andreje Babiše chce jmenovat premiérem hned po demisi současné Sobotkovy vlády.

Minulý týden Zeman naznačil, že by kabinet hnutí ANO mohl vládnout, přestože by ve sněmovně nezískal důvěru, za což sklidil kritiku politických stran. Babiš k tomu dodal, že si nedokáže představit, aby vláda fungovala bez důvěry čtyři roky, a i sama hlava státu následně svou úvahu mírnila. 

„Prohlásil jsem, že dokud budu prezidentem, žádné předčasné volby nebudou, třebaže mi to ústava v případě neúspěšného třetího pokusu o sestavení vlády umožňuje,“ uvedl nyní při návštěvě Olomoucka. Hlava státu pevně doufá, že se předčasným volbám ve spolupráci s Babišem podaří zabránit. Považoval by je za projev neschopnosti stran se domluvit a urážku voličů.

Zeman dodal, že se lidí v Olomouckém kraji ptal, zda by předčasné volby uvítali. „Asi tak 99 procent se vyjádřilo proti, což mě samozřejmě posílilo v mém odhodlání předčasným volbám zabránit,“ uvedl. Zda bude možné sestavit koalici „ochotných“, bude prý schopen posoudit, až když příští týden uzavře své schůzky se zástupci stran zvolených do sněmovny.

Podle politologa Stanislava Balíka teď ale nejsou předčasné volby tématem: „V zásadě jsme ještě neviděli reálná jednání o vládě. Neviděli jsme, že by Andrej Babiš zkoušel získat většinovou podporu. To všechno musí teprve začít.“ Na politické scéně prý nepřevažuje vůle, aby byly předčasné volby. 

Zeman chce jmenovat Babiše premiérem po návratu z Ruska

Prezident Zeman je připraven po svém návratu z čtyřdenní pracovní cesty do Ruska jmenovat Andreje Babiše premiérem. Do Soči odletí 20. listopadu a v ten samý den se poprvé schází sněmovna na své ustavující schůzi, na níž by si poslanci měli zvolit nové vedení. Po svém návratu pak chce prezident přijmout demisi Sobotkovy vlády, která podle ústavy musí odstoupit právě po ustavujícím rokování.

Poslanecké jednání chtěl zablokovat Miroslav Kalousek (TOP 09), když navrhoval, aby poslanci neumožnili zvolit předsedu sněmovny. Touto blokádou ustavující schůze by se nenaplnila podmínka, že po schůzi podává dosluhující kabinet demisi – a Babiš by se tak nedostal k diskutované menšinové vládě. Ostatní strany se ale k návrhu TOP 09 stavěly skepticky.