Fotka prvňáků z Teplic se stala terčem nenávisti. Dětí se zastal ministr

Události: Fotka prvňáků se stala terčem nenávisti (zdroj: ČT24)

Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) odsoudil výhrůžky, které se na sociálních sítích objevily pod fotografií první třídy ze základní školy v teplických Proseticích. Do třídy chodí převážně romské, vietnamské a arabské děti. Ministerstvo podle Štecha v případě potřeby škole pomůže. Nenávistnými komentáři se už zabývá policie.

„Nejen jako ministr školství, ale zejména jako otec a dědeček jsem nesmírně pobouřen vlnou nenávistných mailů, komentářů a útoků na sociálních sítích, s níž bojuje základní škola v teplických Proseticích,“ uvedl v prohlášení na webu ministerstva Stanislav Štech.

Fotografie dětí první třídy se nejprve objevila na stránkách místního Deníku, který zveřejňuje snímky prvňáčků i v jiných okresech v rámci série „Moje první školní tablo“. Poté se fotografie ocitla také na sociálních sítích, kde vzbudila vlnu odporu a nenávisti.

Ministr komentáře odsoudil, poslankyně SPD je chápe

Někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky. Diskutující také poukazovali na to, že škola sídlí v Plynárenské ulici – a nepřímo se odkazovali na nacistické vyhlazovací tábory. Další z mnoha agresivních komentářů navrhoval použití granátu. Výhrůžky směřovaly také proti učitelům a vedení školy.

Policie u školy zesílila dohled, rodiče mají strach (zdroj: ČT24)

Ministr Štech v prohlášení zdůraznil, že školy musí být garantem rovného přístupu ke vzdělání, což je podle něj v dnešní době nesnadný úkol. Ocenil postoj Deníku, který odmítl jakékoliv projevy nenávisti a rasismu.

„Doufám ve zdravý rozum a uvědomění si podstatnější části společnosti, že útoky na malé děti a vzdělávací instituce jsou projevem největší zbabělosti, kterou nemůžeme tolerovat,“ uvedl ministr.

Podle nově zvolené poslankyně za SPD z Krupky Terezy Hyťhové jsou sice komentáře extremistické, ale jejich autorů se přesto zastává. „Je zde hodně vyloučených lokalit. Navíc cizinci nebo různé menšiny neposílají své děti do škol, nechodí do práce a berou jen dávky. Proto jsou na ně místní občané naštvaní,“ uvedla pro týdeník Směr.

Případem se zabývá policie, rodiče mají strach

Případem se už zabývá policie. „Kriminalisté nyní prověřují, zda se autoři těchto komentářů zveřejněním na internetu nedopustili protiprávního jednání. Jsme v kontaktu s vedením školy, dílčí úkony prověřování a konkrétní opatření přijatá policií nebudeme s ohledem na probíhající vyšetřování specifikovat,“ oznámil mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Za podobné případy hanlivých komentářů už v České republice padaly tresty. Známý je případ Davida Šmída, který si má za rasistické a nenávistné komentáře, které na Facebooku napsal na adresu zpěváka Radka Bangy, odpracovat sto hodin veřejně prospěšných prací. 

Policie u základní školy v Proseticích raději zesílila dohled. „Rodiče si teď pro děti chodí přímo ke škole, mají o ně totiž strach,“ informuje z místa redaktor České televize Ivo Brániš.

Samotná škola se potom snaží rodiče uklidnit. „Z důvodu současných událostí, které se týkají Vás, Vašich dětí a celé školy, bych Vás chtěla ujistit, že škola ve spolupráci s Policií ČR podnikla opatření k zajištění bezpečnosti Vašich dětí,“ uvedla na webu školy ředitelka Marcela Prokůpková.

Podobnou situaci už Teplice podle náměstka primátora Hynka Hanzy (ODS) zažily před dvěma lety, kdy se zvedla vlna nevole proti kuvajtským turistům. „Ovšem nikdy to nebylo tak, že by někdo slovně nebo komentářem zaútočil na děti, to je poprvé,“ uvedl náměstek primátora.